Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnie na święta proponują piernik z dodatkiem miodu lipowego.

Piernik z dodatkiem miodu i kawy to ciekawy pomysł na świąteczną, słodką przekąskę. Jeśli lubicie te smaki proponujemy przygotować pierniki zgodnie z recepturą gospodyń z Lipna.

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Właściwości miodu są bakteriobójcze i uodparniające. Miód wzmacnia serce, oraz koi nerwy, ożywia mózg i goi ran. Świetnie komponuję się z mięsem, dodaje mu ciekawy aromat i smak.

Lipa jest to długo wieczne drzewo rosnące w umiarkowanej strefie półkuli północnej. Do leczenia nie tylko używano kwiatów lipy ale również jej korę oraz liście. Kwiatostan lipy zawiera 20 flawonoidów, fitosterole, terpeny, garbniki, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. Napar z kwiatów lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, moczopędnie, sokopędnie, uspokajająco oraz przeciwskurczowo. Łagodzi także kaszel.

.

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 25 dkg smalcu
  • 5 jaj
  • 600 ml miodu naturalnego np. lipowy
  • 2 szklanki cukru
  • 3 paczki przyprawy do pierników
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki amoniaku
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kawy zmielonej

.

Sposób przygotowania:

Przepalić cukier i wlać trochę wody do tego dodać smalec, miód. Ostudzić. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody. Suche składniki przesiać do miski i wbić jaja, wlać kawę i wystudzony karmel. Wyrobić ciasto na jednolitą i gładką masę. Gdy masa jest zbyt kleista dodać mąki tyle aby się nie kleiła. Masę podzielić na części i wałkować partiami na około 0,5 cm grubości. Po rozwałkowaniu wykrawać pierniczki foremką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorować wedle uznania.

.

Koło Gospodyń Wiejskich w Lipnie

Komentarze