Pyszne polskie pierogi można zjeść w wielu odmianach. Świetnie pasuje zarówno farsz mięsny jak i wegetariański. Warto wypróbować z dodatkiem koziego sera, szczególnie od regionalnych producentów.
Jako postne danie świetnie pasują pierogi. W Polsce mamy bardzo dużo rodzajów tego dania, dlatego nie ograniczajmy się wyłącznie do tradycyjnych ruskich, z kapustą i grzybami lub serem. Jednym z ciekawszych propozycji są pierogi z kozim serem.
Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso , kiszona kapusta z grzybami, owoce sezonowe, kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli.
Aby ugotować pierogi należy zagotować lekko posoloną wodę, a następnie wrzucić pierogi. Po wypłynięciu na wierzch i odcedzeniu z wody, pierogi są gotowe do spożycia. Niekiedy podaje się je po dodatkowym przysmażeniu czy odsmażeniu.
Charakterystyczny, tradycyjny kształt pieroga wywodzi się z czasów, gdy był on ciastem obrzędowym, wykorzystywanym w kulcie solarnym.
Do pierogów możemy użyć swoich ulubionych ziół.
.
Składniki:
Ciasto:
- 0.5 mąki pszennej
- 1-2 żółtka
- 50 ml oleju
- 175 ml cieplej wody
Farsz:
- 4 ziemniaki
- 150 g sera koziego
- 1 szaltoka
- szczypiorek
- zioła – bazylia, lubczyk,
- papryka ostra w proszku
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
W mące robimy zagłębienie i wlewamy żółtka olej oraz ciepłą wodę. Ugniatamy do momentu powstania jednolitej, elastycznej masy. Ziemniaki gotujemy, a następnie zgniatamy widelcem. Dodajemy podsmażoną szalotkę, ser kozi, szczypiorek, zioła, paprykę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Dodajemy farsz, i zagniatamy by otrzymać kształt pierogów. Gotujemy w wodzie i podajemy, skraplając oliwą.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura