Wyglądem pigwa przypomina jabłko o wydłużonym kształcie. W smaku jest bardzo kwaśna. Ze względu na twardą skórkę oraz ziarnistość nie nadaje się do jedzenia na surowo. Dodatkowo skórka jest pełna celulozy, którą nie trawi nas organizm. W związku z tym, że bardzo często ludzie nie wiedzą co z nią zrobić, owoce pigwy nie zostają zrywane z drzew.
Owoce zrywa się od września do października. Zdarza się, że ze względu na niekorzystne warunki atmosferyczne pigwa nie zdąży dojrzeć. W takim przypadku należy zerwać owoce i trzymać w ciepłym miejscu w domu. Jeżeli chcemy jednak pigwę przechowywać nieco dłużej wystarczy trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu.
.
Historia
Pigwa znana jest od Azji, z której pochodzi aż po Europę. Do tej ostatnie roślina została prawdopodobnie przywieziona w przeszłości. Już w starożytnej Grecji była doceniana jako owoc pomagający zwalczać różne choroby. W Polsce jest często uprawiana w ogródkach działkowych.
Właściwości zdrowotne
Pigwa zalecana jest w sezonie jesienno-zimowym gdyż:
- Jest bogatym źródłem witaminy C, A, PP oraz witamin z grupy B,
- Zawiera fosfor, magnez, miedź, potas, siarka, wapń, żelazo,
- Jest zasobna w kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy itd.),
- Ma działanie antybakteryjne,
- Skutecznie leczy przeziębienia i grypę,
- Pobudza trawienie i wzmacnia apetyt,
- Regeneruje wątrobę,
- Wzmacnia odporność organizmu,
- Zwiera wiele substancji aktywnych jak pektyny, garbniki, olejek eteryczny,
- Pektyny usuwają metale ciężkie z organizmu,
- Obniża poziom złego cholesterolu,
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,
- Ma działanie uspokajające.
Wszystkie właściwości zdrowotne powodują, że warto stosować pigwę w kuchni. Można ją wykorzystać do przygotowania soku, dżemu, konfitury, galaretki, nalewki, a także dodać surową do herbaty jako zamiennik cytryny.
Pigwa a pigwowiec
W Polsce bardzo często myli się pigwę z pigwowcem. Pigwowiec to japoński krzew dorastający do 1,5 m wysokości, natomiast pigwa to wysokie drzewo. Poza tym obie rośliny można odróżnić kształtem owoców (pigwa jest duża i mocno pachnąca, natomiast pigwowiec mały, okrągły i twardy), smakiem (pigwowiec jest bardziej kwaśny), a także zachowaniem podczas gotowania (pigwowiec ma znacznie więcej pektyn, substancji żelujących, natomiast pigwa szybciej się rozpada i zmienia kolor)
Ciekawostki
- W starożytności pigwa była symbolem płodności
- Przed nocą poślubną panny żuły kawałek pigwy dla świeżego oddechu
- Podczas długiego gotowania pigwa zmienia kolor na czerwony
- Hipokrates przepisywał pigwę jako lek na różne dolegliwości
- Napar z owoców pomaga zwalczać trądzik
- Ze względu na większą zawartość witaminy c niż cytryna nazywana jest polską cytryną
- Zawierają największą ilość pektyn wśród wszystkich owoców
Owoce mają piękny, cytrusowy zapach, dlatego poza kuchnią świetnie sprawdzi się również jako odświeżać powietrza, wypełniając przestrzeń orzeźwiającym i świeżym aromatem.
Dawid Brandebura