Piwo jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych trunków świata. Powszechna opinia, określająca ten wspaniały napój jako bezwartościową bombę kaloryczną, zapomina o jego szerszym zastosowaniu. Wszelkiego rodzaju piwa są bowiem używane w kuchni jako składnik wielu różnorodnych, prostych i tych bardziej wykwintnych potraw.

Piwo w kuchni

Piwo jest napojem z bardzo długą historią – pierwsze informacje o tym trunku pochodzą z 4000 roku p.n.e., a zaczęli je warzyć Sumerowie. Piwo cieszy się największą popularnością w Czechach, Austrii, Niemczech, Polsce, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii, a za sprawą zakonników  trafiło do kuchni już w XII wieku. Przez wiele lat wymyślono wiele potraw przyrządzanych z tym napojem.

Piwa typu lager idealnie pasują do potraw mięsnych, jak na przykład żeberka. Browary ciemne można ciekawie wykorzystać jako dodatek do serów czy ciast, ale również mięs. Piwa korzenne przydadzą się zarówno do przygotowania potraw wigilijnych, jak i wyśmienitych grzańców. 

Piwa najczęściej używa się  do przyrządzania marynaty mięsnej w celu podkreślenia smaku, ale nie można zapomnieć też o innych kombinacjach. Jego gorzkawy smak świetnie łączy się ze słodkimi warzywami takimi jak np. cebula czy marchewka. Ciekawym połączeniem może wydawać się łosoś na piwie czy boczek smażony na piwie podawany ze śliwkami. W niektórych przepisach możemy znaleźć piwny smak zestawiony ze szpinakiem, żurawiną jak i z topinamburem (słonecznikiem bulwiastym). Co ciekawe dodaje się je również do ciast czy galaretek owocowych.

.

piwo2

Piwa najczęściej używa się do przyrządzania marynaty mięsnej w celu podkreślenia smaku, ale nie można zapomnieć też o innych kombinacjach. fot. pixabay.com

.

Należy pamiętać, że piwo posiada charakterystyczną dla siebie goryczkę, więc trzeba wiedzieć „z czym to się je”, gdyż nie do każdego dania będzie ono pasować. Pod lupę weźmy… zupę. :) Dzięki szerokiemu wyborowi tego trunku, możemy poeksperymentować. Z piwa może powstać bardzo smaczna zupa – cebulowa, gulaszowa, czy serowa. W tym przypadku, najlepsze będą piwa karmelowe, lub korzenne. Do zupy piwnej pasować będą idealnie grzanki, warzywa, czy tłuste sery. Pamiętajmy również, że czas gotowania piwa wpływa na jego smak – im dłużej je gotujemy, tym jego aromat jest bardziej wyczuwalny, co wpływa na smak dania. Jeżeli przepis przewiduje długi czas gotowania, użyjmy piwa z mała zawartością alkoholu.

.

Pij na zdrowie

Za sprawą spożywania piwa poprawiamy swój układ immunologiczny, ponieważ napój ten zawiera tetracyklinę, czyli naturalnie pozyskiwany antybiotyk. Bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, ponieważ zawiera witaminę B1. Dzięki temu wspomaga trawienie w szczególności tłuszczów i węglowodanów.

Właściwości izotoniczne pozytywnie wpływają na ciśnienie międzykomórkowe oraz hipotoniczne, co ułatwia przyswajanie substancji odżywczych. Dzięki swoim właściwościom piwo zapobiega między innymi marskości wątroby. Układ krążenia również czerpie korzyści ze spożywania tego trunku.

Niewielkie ilości przyjmowane regularnie wspomagają pracę serca oraz zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Duża zawartość chmielu wpływa na spadek cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Piwo jest również często polecane przez specjalistów w problemach układu moczowego.

.

Polecamy szybki prosty przepis na słodką piwną przekąskę – naleśniki piwne.

Komentarze