Pizza i jej historia

Jak już zostało powiedziane: pizza pochodzi z Włoch, choć mówi się, że swojego smaku i globalnego charakteru nabrała dopiero po pierwszej wizycie w Stanach Zjednoczonych. Ile w tym prawdy? Trudno powiedzieć, choć bez wątpienia włoska i amerykańska pizza sporo się od siebie różnią.

Początkowo pizzę podawano na bazie placka z wytrawnego ciasta makaronowego, a dopiero z czasem pojawił się podkład drożdżowy. Początkowo mianem placuszka określano płaski placek posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami oraz upieczony w mocno nagrzanym piecu. Dziś pizza ma setki odmian, ale przecież od czegoś to wszystko musiało się zacząć.

No właśnie, kiedy „zaczęła” się pizza? Mówi się, że jej ojczyzną wcale nie są Włochy a… Grecja i to starożytna. To właśnie Grecy wyrabiali płaskie chleby, które smarowali oliwą, dodawali czosnku i ziół, i w tej formie przywieźli ją do starożytnego Rzymu, gdzieś około roku 500 p.n.e.

.

pizza

Co ciekawe pierwsza pizza w Polsce pojawiła się za czasów panowania króla Zygmunta Starego, czyli jednak historycznie coś nas łączy…

.

Ważnym wydarzeniem w życiu pizzy było sprowadzenie do Europy pomidorów. Nie tylko zagościły one na pizzy, ale odpowiadają dziś za jej duszę, którą jest sos. Oczywiście pomidorowy sos to podstawa każdego placuszka, ale prawda jest taka, że każdy przygotowuje go w zgodzie z własnym apetytem. Ja uwielbiam dodawać do niego bardzo ostrej papryki, najlepiej zasuszonej, którą rozgniatam nad sosem oraz dużej ilości majeranku i bazylii. Jak już pisałem – każdy ma swoją pizzę.

Gdy tylko w XVII wieku, we włoskim Neapolu pojawiły się pomidory, pizza zyskała kolejnego sprzymierzeńca w drodze na szczyty kulinarnej popularności w wymiarze światowym. Gdy kilka stuleci później, w 1889 roku do Neapolu zawitała królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka, podano jej do jedzenia pizzę z trzema składnikami: pomidorem, serem mozzarellą i bazylią. Ułożono je na placuszku w taki sposób by tworzyły barwy narodowe Włoch, a królowa była oczarowana. To właśnie tamtą pizze uznaje się za pierwszą współczesną pizzę, choć od tamtego czasu minęło już naprawdę sporo czasu! Swoją drogą, tamtą pizzę nazwano na cześć królowej margherita i do dziś jest to najbardziej rozpoznawalna i najpopularniejsza pizza świata!

Co ciekawe pierwsza pizza w Polsce pojawiła się za czasów panowania króla Zygmunta Starego, czyli jednak historycznie coś nas łączy…

Nie zapominajmy również, że Włosi są bardzo dumni ze swojego dania flagowego. Określa się je mianem „genialne” z uwagi na to, że choć jest jednym daniem może być zupełnie inna. Zdarzyło mi się kiedyś, za co do dziś biję się w piersi, zjeść pizzę w Wietnamie (w drodze z miasta cesarskiego Hue do miasta Ho Chi Minha) i bardzo boleśnie (dramatycznie!) przekonałem się o tym, jak wiele odcieni ma w tym przypadku termin „inna”. Jakimś cudem przeżyłem, a to ciężkie doświadczenie na zawsze nauczyło mnie szacunku do rodzimych, europejskich placuszków.

Komentarze