Na Podkarpaciu kulinarnych koneserów czekają m.in. zupa borowikowa, kwaśniak, mamałyga, hołyszki, wareniki, proziaki, dania z baraniny, koziny i dziczyzny!

Nie zabraknie też dań z różnegorodzaju ryb, przyrządzanych według dawnych receptur, np. pstrąg z miodem, chrzanem i grzybami, pstrąg w szczawiu lub pstrąg kiczerski. Unikatem jest śledź a la tatar sporządzany zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 r. czy też sajka – zakąska z ikry z łososia – będąca przepisem z 1764 r. według Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie czy bojkowska kiełbasa z fasoli

Sanok, Karczma Pod Bia+é¦ů G+-r¦ů 1 fot. Arkadiusz Komski

fot. Krzysztof Zaj¹czkowski/UMWP

dereń kiszony podkarpacki fot. Narcyz Piórecki

Bachórz Karczma Pod Semaforem - Proziaki

+üodyna, D¦Öbowa Gazd+-wka1 fot. Arkadiusz Komski

Podkarpackie Chata Wędrowca - Nalesnik Gogant z jagodami -2

USTRZYKI DOLNE Kawiarnia Młyn - proziaki

wypiek chleba karpackiego w Gospodarstwie Agroturystycznym U Flika Dźwiniacz Dolny

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

Komentarze