Z  Przemysławem Domagalskim i jego bratem Maciejem, właścicelami domowego browaru o procesie produkcji piwa, rozmawia Dawid Brandebura.

 

Dzisiejszym piwem będzie Grodziskie. Było ono warzone w Grodzisku Wielkopolskim na bazie słodu pszenicznego wędzonego  drewnem dębowym. W miejscowym browarze własnoręcznie przygotowywano słód i wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia piwa.

 

Produkcja piwa składa się z 10 etapów. Oto one:

 

Etap 1 Śrutowanie

słód

Słód pszeniczny wędzony

Polega na rozdrabnianiu ziaren słodu tak aby umożliwić lepsze wypłukanie cukrów z ziarna.

 

Do wykonania piwa Grodziskiego użyjemy słodów:

  • Pszenicznego – 5,5 kg
  • Pszenicznego wędzonego – 3 kg
  • Orkiszowego – 1 kg

 

Etap 2 Zacieranie

podgrzewanie

Pogrzewanie do odopwiedniej temperatury

Wlewamy wodę do kadzi zaciernej i podgrzewamy do 38 stopni Celsjusza. Następnie dodajemy słód i przez 45 min utrzymujemy temperaturę. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 63 stopni na 20 minut. Później zwiększamy temperaturę do 72 stopni ponownie na 20 minut. Po tym czasie rozpoczyna się kolejny etap.

 

Należy uważać na to, żeby nie przekroczyć temperatury 80 stopni, po której słód traci swoje właściwości.

 

Etap 3 Filtracja

filtracja piwa

Filtracja

Filtracja przeprowadzana jest poprzez rurki filtracyjne z wyższej kadzi zaciernej do kadzi warzelnej. Dzięki temu etapowi oddzielamy młuto od brzeczki i w ten sposób otrzymujemy sam płyn. Następnie chmielimy brzeczkę cały czas gotując. Do piwa grodziskiego używamy:

  • Styrian Goldings 4,8ak 60g – gotujemy przez 60 minut,
  • Saaz 3,8ak 50g – gotujemy przez 30 minut,
  • Brewers Gold 6,50ak 20g – gotujemy przez 5 minut.

 

Etap 4 Chłodzenie

schładzanie

Rura chłodnicza

Po etapie gotowania rozpoczynamy chłodzenie piwa poprzez chłodnica zanurzeniowa i/lub wymiennik ciepła. Chłodzimy do ok. 18 stopni. Za pomocą pompy piwo jest przepompowywane przez wymiennik ciepła obniżając w ten sposób temperaturę i trafia do fermentora.

 

 

 

Etap 5 Zadanie drożdży i fermentacja Grodziskie 001a

Przelewamy piwo do fermentatorów i zadajemy drożdży. Używamy drożdży suchych Fermentis S-33. Ważne jest, żeby drożdże szybko zastartowały, opanowały środowisko i nie dopuściły do rozwoju dzikich drożdży, które mogłyby zakazić tzw. „zielone piwo”.

 

Etap 6 Fermentacja burzliwa

Trwa zwykle przez około 2 tygodnie, a w przypadku piwa grodziskiego 8-10 dni.

 

 Etap 7 Fermentacja cicha

Grodziskie 017a

Przelewamy piwo na fermentację cichą, która zajmuje około tygodnia, lecz piwo grodziskie na ten etap potrzebuje zaledwie 3 dni.

 

 

 

 

Etap 8 Butelkowanie/kapslowanie z dodatkiem cukru lub glukozy

kapslowanie butelek

Kapslownica stołowa

Piwo z fermentatorów przelewane jest do butelek, do których prędzej dodajemy cukru lub glukozy. Następnie kapslujemy butelki.

 

Etap 9 Leżakowanie

Butelki z piwem powinny poleżakować co najmniej 2 tygodnie, aby były dobre do picia.

 

Etap 10 Degustacja

Nareszcie możemy otworzyć i spróbować swego piwa.

 

Ważne jest, żeby utrzymywać systematyczność w produkcji piwa, wtedy będziemy mogli się nim cieszyć przez cały rok. My warzymy raz w tygodniu, najczęściej w piątki po pracy. Produkcja piwa to ciekawy i dający wiele radości proces.

 

Rozmawiał Dawid Brandebura

Komentarze