To w jaki sposób przechowujemy warzywa i owoce wpływa na ich jakość, smak oraz poziom zawartych w nich substancji odżywczych. Może się okazać, że trzymając określone warzywa w lodówce doprowadzimy do znacznego skrócenia ich terminu przydatności, dlatego warto znać podstawowe zasady, które pozwolą uniknąć częstego w dzisiejszych czasach marnowania jedzenia.
.
Producenci warzyw i owoców posiadają specjalne magazyny, w których to komputer utrzymuje stałą temperaturę oraz wilgotność. Dochodzą do tego również chłodnie beztlenowe, w których warzywa i owoce można przechowywać wiele miesięcy. Niestety w naszych domach nie mamy do dyspozycji tak dobrych warunków, dlatego należy nauczyć się kilku podstawowych zasad jakie należy stosować, by kupione przez nas produkty dłużej zachowały swoją świeżość. O przygotowanie tego poradnika poprosiliśmy firmę Onix, która w swoich komputerowo-sterowanych magazynach przechowuje wysokiej jakości ziemniaki, cebulę, czosnek oraz włoszczyznę.
.
Zasady w przechowywaniu
Istnieje kilka ogólnych zasad, które pozwalają zachować odpowiednio długi termin przydatności produktów spożywczych. Najważniejsze z nich to:
- kupujmy świeże produkty – im świeższe tym dłużej będą nadawały się do jedzenia,
- warzywa mniej oczyszczone, np. z odrobiną piasku mają dłuższy termin przydatności,
- unikajmy uszkodzonych warzyw – w miejscu uszkodzenia pojawiają się szkodliwe mikroorganizmy,
- zepsute produkty należy od razu usunąć, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na te zdrowe,
- nie należy trzymać owoców i warzyw razem,
- trzymając owoce lub warzywa lodówce powinniśmy położyć je na papierowych ręcznikach, które wchłaniają nadmiar wilgoci,
- unikajmy przechowywania w siatkach foliowych oraz pojemnikach, które uniemożliwiają dostęp powietrza,
- warzywa i owoce pokrojone krócej nadają się do spożycia.
.
Warzywa i owoce
Poza głównymi zasadami dotyczącymi ogólnego przechowywania produktów istnieją szczegółowe zalecenia dla owoców i warzyw. Oto niektóre z nich:
- owoców tropikalnych (mango, banany, ananas, cytrusy) nie powinno się przechowywać w lodówce. Rosną w znacznie cieplejszym klimacie, dlatego chłód im nie służy,
- pomidory przechowujemy około tygodnia w temperaturze około 10 stopni (nie trzymamy ich w lodówce),
- ziemniaki i cebulę trzymamy w suchym i chłodnym miejscu,
- czosnek splatamy w warkocze i zawieszamy w suchym i przewiewnym miejscu,
- jabłka i gruszki możemy przechowywać zarówno w lodówce jak i w koszyku w kuchni,
- brukselkę, por lub kapustę umieszczamy w miejscu z niską temperaturą,
- sałata i szpinak potrzebują dużo wilgoci, dlatego w ich przypadku stosujemy hermetyczne pojemniki lub ewentualnie siatki foliowe
- owoce szybko psujące się takie jak maliny, truskawki, poziomki trzymamy w szypułkach, nieumyte w lodówce, gdyż dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
.
.
Jak przechować warzywa przez zimę
Zwykle owoce na zimę mają postać konfitur, soków, dżemów i innych przetworów, ponieważ nie da się ich przechowywać zbyt długo. Niektóre z warzyw takie jak ziemniaki czy marchewka mają bardzo długi termin przydatności, dlatego dzięki zachowaniu odpowiednich warunków możemy cieszyć się nimi cały rok. Większość z nas wie, co należy zrobić, aby utrzymać warzywa w dobrej kondycji, jednak dla przypomnienia przedstawiamy kilka podstawowych informacji:
- ziemniaki oczyszczone i suche trzymamy w workach z płótna lub siatki w piwnicy,
- marchewkę, pietruszkę, seler i buraki, które wymagają dość wysokiej wilgoci trzymamy w nieogrzewanej piwnicy, w przewiewnych skrzynkach przysypanymi piaskiem,
- czosnek i cebula wymaga niskiej wilgoci, dlatego trzymamy je w suchej piwnicy lub przewiewnym strychu,
- jeśli mamy działkę – brukselkę i pora można zostawić w ziemi. W styczniu po przemrożeniu będą miały lepszy smak.
.
Najważniejsze aby w miejscu, w którym przechowujemy warzywa i owoce panowały stałe warunki. Jeśli zastosujemy się do wymienionych w tym artykule zasad będziemy mogli uniknąć niepotrzebnego marnowania jedzenia, a co się z tym wiąże marnowania naszych pieniędzy.
.
Dawid Brandebura