Dla znudzonych zwykłym puree i ciekawych nowych smaków proponujemy selerowe puree, które można podawać do mięsa i ryb.

Seler jest niezwykle zdrowy i smaczny. Nadaje ciekawego posmaku i świetnie komponuje się z innymi produktami. Warzywo znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Ze względu na swoje właściwości jest szczególnie polecany dla osób na diecie. Więcej na ten temat znajdziecie w materiale: seler – święty graal dietetyki

Korzeń i liście selera są wykorzystywane jako warzywo i przyprawa. Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat. Cała roślina zawiera olejki złożone w 90% z terpenów i seskwiterpenów. W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Oprócz tego zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP, niewielkie ilości beta-karotenu a także witaminę E. Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, zawiera również dużo wapnia, potasu oraz cynku.

Przygotowane przez nas selerowe puree świetnie zastępuje zwykłe i nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • łyżka musztardy
  • 40 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oraz seler obieramy i gotujemy osobno do miękkości. Następnie warzywa łączymy, dodajemy musztardę, śmietanę, koperek, skórkę z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i podajemy.

 

Smacznego!

Komentarze