Dzień, kiedy śliwki pokryły się mglistym nalotem oznacza, że już niedługo można się przygotowywać na zbiory, ale wcześniej obowiązkowo muszę nacieszyć się widokiem owoców. Jako dziecku wydawało mi się to czarowne – wystarczy, że dotkniesz i zostawiasz ślad swej działalności na skórce otulonej mgiełką świtu. Lekki powiew natury, nasionko niesione z wiatrem, źdźbło trawy  i pojawia się rysa. Delikatne działanie energii wprawianej w ruch, to zawsze zachwyca.

Na pewno oprócz nieodpartego uroku śliwek zauważyłam, że już czas… Na nalewkę i na konfitury. Śliwki zebrane, czas przerobić. Na nalewkę  nadają się te najbardziej pomarszczone – mają mnóstwo słodyczy i niesamowicie wysublimowany smak.

.

Nalewka śliwkowa

2,5 kg śliwek wypestkowałam i zalałam 1 litrem spirytusu i 400 ml wody, w ten sposób uzyskałam roztwór 70 % – wystarczy. Dolewam wody, bo nie lubię zbyt mocnych nalewek. W zeszłym roku mieszałam z wódką i było ją jednak czuć, dlatego teraz sam spirytus i woda. Dodatkowo dorzuciłam 1/3 pestek – to dla specyficznego smaku, do słoja wlałam też 150 ml miodu lipowego. Butlę dobrze zakręcam i umieszczam na słońcu lub koło ciepłego kaloryfera. Powinna stać nawet do pół roku – ale ja nigdy tyle nie wytrzymuję. Po 1 miesiącu potrząsania butlą zlewam cudny śliwkowy napój i rozlewam do butelek. Śliwki  można  zacząć konsumować i koniecznie obdzielić rodzinę i znajomych. Taki specjał można też dorzucić do pieczonego mięsa wieprzowego – te smaki doskonale się komponują.

.

Konfitura śliwkowa

Niesamowicie lubię i tym razem przyrządziłam jedną na słodko – z użyciem czekolady gorzkiej, a drugi zestaw bardziej pikantny – z dodatkiem śliwek suszonych i imbiru – to wersja do pasztetów wegetariańskich lub dla mięsożernych – do wędlin, schabu, kiełbasy z grilla, szaszłyków.

.

SAM_5582.

Na słodko:

2 kg śliwek przesmażam w ciągu kilku godzin, aż przyjmą konsystencję gęstego budyniu. Zazwyczaj zajnuje mi to 2 dni. Na koniec dodaję 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub 1-2 łyżki gorzkiego kakao. Ja użyłam czekolady, bo nie miałabym co zrobić z resztą kakao. Przesmażam z czekoladą i wkładam do wyparzonych słoików. Jeśli nie jesteście pewni, czy było wystarczająco wrzące, żeby wieczko przylgnęło, to radzę zapasteryzować – małe słoiki 10 minut.

.

SAM_5603

.

Na ostro:

2 kg dojrzałych, wypestkowanych śliwek przesmażam w ciągu kilku godzin wraz z śliwkami suszonymi, np kalifornijskimi (100 g- 150 g). Śliwki kalifornijskie wrzuciłam do miksera i zmiksowałam – zależało mi na dobrym rozejściu się smaku śliwek suszonych, dorzuciłam też pół cm plastra imbiru – doda ostrości. Oczywiście proporcje radzę dopasowywać do swoich gustów. Moja córka np zaraz sypnęłaby  łyżkę chili, ja nie za bardzo lubię mocno ostro.

I w ten sposób moja spiżarka jest zadowolona – ma już konfitury  śliwkowe.

.

Śliwki nają nieocenione wartości lecznicze,  zwłaszcza w kwestii przemiany materii: ułatwiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom, działają przeciwmiażdżycowo, hamują odkładanie się cholesterolu, są źródłem witamin i minerałów. Śliwki o ciemnej skórce mają właściwości antyoksydacyjne.

.

Małgorzata Kaczmarczyk

ziołowawyspa.pl

Jeśli możesz, to podaj swoje przepisy śliwkowe, z czym je łączysz?

Komentarze