Rogal marciński czyli jaki?

Świętomarcińskie rogale

Mimo certyfikatu rogale w Poznaniu różnią się ceną!

Na Smakach z Polski można było niedawno przeczytać o europejskim systemie oznaczeń. Rogal Marciński od 2008 roku jest chroniony przepisami unijnymi. Przed 11 listopada, który w Poznaniu obchodzony jest nad wyraz hucznie, postanowiliśmy sprawdzić smak prawdziwego świętomarcińskiego rogala. Wybraliśmy dwa rogale z dwóch rożnych cukierni poznańskich. Oczywiście obydwa mogą się pochwalić certyfikatem jakości. A jaki musi być prawdziwy rogal? Zgodnie z recepturą muszą zawierać około 60% ciasta , 30% masy makowej, 8% pomady i 2% posypki.Masa makowa składa się z białego maku w proporcji około 30% oraz innych surowców. Tj. z cukru,  masy jajowej, margaryny, owoców w syropie lub kandyzowanych.

Ciasto, z którego robione są rogale to ciasto półfrancuskie czyli drożdżowe uszlachetnione przez dodatek margaryny w procesie wałkowania i składania, przez co uzyskuje się charakterystyczne „ listkowanie” czyli uwarstwienie. Od 2013 roku rogale mogą mieć mniejsze wymiary, bo od 150g-250g.

Poznańskie cukiernie

Poznańska cukiernia

Wiele cukierni w Poznaniu ma swoją wieloletnią tradycję wypiekania rogali

Przejdźmy jednak do najprzyjemniejszej kwestii, jaką jest smakowanie tego wybitnego cukierniczego działa. W Poznaniu bardzo ciężko było nam znaleźć cukiernię, która nie mogłaby się pochwalić prawdziwym rogalem z certyfikatem. Odwiedziliśmy kilkanaście poznańskich piekarni i cukierni, w których na ścianach lub ladach wystawione są dumnie unijne certyfikaty. To dobra wiadomość szczególnie dzisiaj, kiedy o wielu tradycyjnych produktach często się zapomina.

W pierwszej piekarni która istnieje od 1990 r., a swoje sklepy ma w całej Polsce dowiedzieliśmy się, że Klienci już od wielu lat wiedzą, że można tu kupić wyłącznie tradycyjne rogale i już nawet nie pytają o certyfikat. Chociaż w Poznaniu rogale można kupić przez cały rok to w drugiej cukiernia można je kupić jedynie w tygodniu poprzedzającym Święto Niepodległości. Cukiernia istnieje na poznańskim rynku od  1997 roku.

Aby ocenić rogale z tych dwóch miejsc wzięliśmy pod uwagę cztery rzeczy: cenę, smak, wygląd oraz opakowanie. Sami zobaczcie jak rogale z certyfikatem wypadły w naszym prywatnym rankingu!

cena smak wygląd opakowanie suma
Rogal I

5

5

4,5

4

4,625

Rogal II

3

4

5

4,5

4,125

Rogal świętomarciński: podsumowanie

Niewątpliwie cena pierwszego rogala 25zł/kg zachęca do kupna. Rogal jest dość duży ale wygląd nie jest jego mocną stroną. Oczywiście na wierzchu miał tradycyjną pomadę i był posypany orzechami natomiast ogólna ocena jego wyglądu nie jest najwyższa. Opakowanie było zwykłą szarą papierową torbą, co nie podkreślało wyjątkowości rogala. Smak natomiast był tym czego można spodziewać się po rogalu Marcińskim. Wyśmienicie dobrane proporcje, świeże ciasto i wyborny biały mak sprawiły, że rogal wprost rozpływał się w ustach.

Cena drugiego rogala zwala z nóg – 38zł/kg to naprawdę sporo. Jednak rogal wyglądał wyśmienicie i miał idealny kształt. Położony został na serwetce i zapakowany w pudełko przewiązane różową wstążką. Jednak oprócz wyglądu, rogal musi przede wszystkim pysznie smakować. Choć ciasto było miękkie, a rogal sam w sobie bardzo dobry to do maku  dodano zbyt dużo skórki pomarańczowej. Stąd jego smak różnił się nieco od poprzedniego i niestety zadziałał na jego niekorzyść.

Oceny przez nas wystawione są oczywiście ocenami jak najbardziej subiektywnymi ale również Państwa zachęcamy do testowania rogali i wybrania tych, które niekoniecznie są najdroższe. Ponieważ rogale, nawet te z certyfikatem różnią się od siebie nie tylko wyglądem ale jak się okazuje przede wszystkim smakiem!

Nie zapomnij też sprawdzić nasze felietonyprzepisygalerię i nie zapomnij rzucić okiem na nasz kalendarz!

Komentarze