Młodzieży! Naprzód do walki o szczęśliwy portal Smaki z Polski!

Tydzień Kuchni PRL to naprawdę niesamowite wydarzenie na portalu Smaki z Polski. Tym razem udało nam się przyciągnąć ciekawe osobistości ze świata literatury i mediów, by opowiedziały nam o tym okresie. W ciągu nadchodzącego tygodnia będziecie mogli przeczytać między innymi pierwszy raz opublikowane fragmenty książki Piotra Gajdzińskiego o Edwardzie Gierku oraz wspomnienia z PRLu pisarza i publicysty Wiesława Kota.

Oprócz tego nie zabraknie również niesamowitych przepisów, którymi Was uraczymy. Wśród nich znajdą się takie jak choćby: zapiekanka, kaszanka z ziemniakami w mundurkach i kapusta zasmażana, różnego rodzaju tatary oraz mortadela panierowana!

Co kryje się pod hasłem kuchnia PRL?

Smaki z Polski

Dbaj o zdrową żywność! Tęp muchy!

Potrawy przygotowywane były z produktów dostępnych w sklepach, choć wiadomo, że wybór był niewielki, oraz produktów zdobytych, podarowanych lub z pod lady. To właśnie w tym czasie popularne stały się nieformalne umowy barterowe. Najczęściej wymienianymi towarami stały się: mięso, tytoń – papierosy oraz najcenniejszy środek płatniczy, czyli wódka.

Mistrzostwo świata w kuchni PRLu należy się naszym mamom i babciom, tylko za to, że codziennie, każdego dnia z niczego potrafiły wyczarować dania, którymi zajadaliśmy się i chętnie po nie sięgamy do dziś. Przepyszne treściwe zupy, niezapomniana pomidorowa, fasolowa, grochówka, dostępne w niemal każdym barze kotlety mielone rybne, fasolka po bretońsku i wiele innych niezapomnianych smaków z tamtych lat.

A Ty co zrobiłeś dla Smaków z Polski?

A Ty co zrobiłeś dla Smaków z Polski?

Potrawy te są nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. No i smakują do dziś!

Oprócz tego na naszym portalu będzie można przeczytać artykuł o kuchni represyjnej autorstwa Agnieszki Kaczmarek. Piotr Zarówny przedstawi fotorelację o powrocie do PRL, Monika Gackowska opowie o kuchni PRL widzianej oczyma dietetyka a już jutro rozpoczniemy apelem „Autorzy blogów świata łączcie się”!

Nie zapominajcie jednak, że podczas Tygodnia Kuchni PRL Smaki z Polski mają jeszcze wiele innych uciech do zaproponowania! Odwiedzajcie nas jak najczęściej!

Poniżej kilka smakowitych zdjęć jako przystawka do Tygodnia Kuchni PRL!

Maciej Kasprzak, Jakub Napoleon Gajdziński
Fot. Maciej Kasprzak

Komentarze