Wszystkie alkohole mają swój własny „kod”. Dzięki niemu wiemy w jaki sposób i z czym je podawać. Ogólna zasada mówi, że alkoholi wysokoprocentowych nie podajemy w naczyniach o dużej objętości. A co z innymi trunkami?
Na naszym portalu mogliście przeczytać o tym jak prawidłowo ustawić sztućce, dziś czas na krótką lekcję tego, w czym i jak podawać alkohol. Znawcy alkoholi twierdzą, że odpowiednio podany trunek nie traci swoich walorów smakowych i zapachowych. Jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie jest wino. Czerwone, białe, musujące – każde z nich ma odpowiedni kieliszek, w którym należy je podawać. Oczywiście amatorzy i osoby, którym jest wszystko jedno, wypiją wino z każdego kieliszka, natomiast my podpowiadamy jak robić to poprawnie i zachować wszystkie zasady savoir vivre.
.
Rodzaje trunków i kieliszki
Wina
Pierwszy trunek to wino musujące. Najbardziej znanym winem musującym jest szampan, a jego produkcję zapoczątkował prawdopodobnie Christopher Merret. Zaproponował on jako pierwszy aby wino doprawić cukrem i w ten sposób otrzymać wino musujące. A w jakich kieliszkach się je podaje? Najodpowiedniejszy jest kieliszek o wysokiej nóżce. W przypadku wszystkich win, ale szczególnie musującego nie należy trzymać samej czarki.
Burgund to aromatyczne wino czerwone jedne z najlepszych na świecie. Do picia używa się kieliszków w kształcie gruszki, które zwężają się na samej górze. Zwężenie to ma swoje wyjaśnienie w tym, że nie pozwala na szybkie zwietrzenie wina.
Porto jest winem podawanym jako aperitif lub po posiłku. Kieliszek do tego rodzaju wina ma dość krótką nóżkę i wąską czarkę.
Białe wino lekkie pije się w kieliszku o wąskiej szyjce i opływowym kształcie czarki. Cięższe wina białe pije się z kieliszków o cienkiej nóżce, bulwiastej czarce i nieco poszerzonym „kominie”.
.
Wódki
Jeżeli chodzi o wódki to podaje się je w naczyniach bez lub z nóżką. Pojemność naczyń to 30 – 60 ml. Kieliszków z nóżką używamy do podawania wódek zarówno czystych jak i gatunkowych. Wódki czyste podawane są wyłącznie w kieliszkach bez nóżki.
.
Brandy i koniaki
Kieliszki do tego typu trunków są pękate, co umożliwia trzymanie czaszy kieliszka w całej dłoni. Tym samym podgrzewamy nieco alkohol. Pojemność kieliszków do brandy i innych koniaków to 230 ml, jednak wlewa się do nich jedynie 20-40 ml.
Whisky
Szklanki o grubym dnie, w kształcie walca są idealne do picia whisky, jednak koneserzy tego trunku twierdzą, że do podawania bardzo dobrze nadają się również kieliszki w kształcie tulipana, które jeszcze bardziej wydobywają smak whisky.
Likiery
Kieliszki do likierów przypominają kształtem te na nóżce, w których podaje się wódkę. Te do likierów są jednak bardziej smukłe.
.
Opracowała Katarzyna Zarówna