Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażanego i duszonego z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Ta charakterystyczna dla kuchni szlacheckiej potrawa, była szczególnie popularna podczas polowań. Współcześnie jest podawana w Polsce, na Litwie, Ukrainie i w Białorusi. Jej bogata historia ustępuje jedynie jej wyjątkowemu smakowi!

Obecnie zrazy podaje się z kawałków zwykłego lub mielonego mięsa. Smaży się je z dodatkiem tłuszczu, cebuli, musztardy, pieczywa, ogórków kiszonych, grzybów, śmietany oraz farszu.

Danie prawdopodobnie wywodzi się z kuchni litewskiej, choć jego nazwa jest polska i oznacza plaster mięsa lub pieczeni, który został odcięty od reszty. Tradycyjnie zrazy określano mianem suropieków i nie zawsze były one zawijane. Niekiedy zwyczajnie duszono plastry z grzybami i cebulą, smażono i zjadano na zimno.

.

Składniki

  • Wołowina (bez kości) – 60 dag
  • Boczek wędzony – 4 plastry
  • Kiszone ogórki – 2 lub 3
  • Cebula – 1
  • Musztarda – dwie łyżki
  • Majeranek
  • Razowy chleb – 4 kromki
  • Suszone grzyby
  • Mąka – 1 łyżka
  • Bulion wołowy (pół szklanki)
  • Pieprz czarny
  • Kasza gryczana
  • Smalec – 2 lub 3 łyżki
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Czosnek

.

Sposób przygotowania

Zaczynamy od grzybów, które należy opłukać, zalać gorącą wodę, moczyć przez 2 godziny a następnie ugotować. Wywar zostawiamy do sosu, a grzyby kroimy w paski.

Teraz czas na mięso. Na początku należy je umyć, potem oczyścić, pokroić w poprzek na grube plastry (4) i zbić tłuczkiem na duże oraz cienkie płaty.

Nie zapominajmy również o kaszy gryczanej. Gotujemy 2 szklanki wody, z olejem oraz solą. Do wody wsypujemy szklankę kaszy gryczanej, mieszamy przez kilka chwil (żeby nie przykleiła się do garnka). Gdy woda z kaszą się zagotuje, nakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez kolejne 15 minut. Po tym czasie odstawiamy garnek i czekamy 7 – 10 minut, aby kasza wciągnęła pozostałą wodę. Gotowe, kaszę mamy już za sobą!

W międzyczasie zajmujemy się cebulą: obieramy, podobnie jak ogórki. Z chleba odcinamy skórkę, kromki kroimy w poprzek, podobnie jak ogórki, resztę pieczywa suszymy i ścieramy na tarce. Każdy plaster mięsa przyprawiamy, od środka smarujemy musztardą, dokładamy boczek, cebulę, chleb i ogórki. Zrazy zwijamy i spinamy, obtoczamy w mące i podsmażamy na smalcu.

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i wywarem z grzybów, dodajemy same grzyby, czosnek i przyprawy. Dusimy na średnim ogniu przez około godzinę. Przed końcem wsypujemy starty wcześniej chleb. Podajemy z buraczkami! Gotowe!

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze