Gmina Iwkowa posiada długoletnią tradycję chowu trzody chlewnej, jak również produkcji wyrobów wędliniarskich. W szczególności w regionie rozwinęła się tradycja przygotowania domowych wyrobów wędzarniczych w okresie przedświątecznym.

Również w chwili obecnej tradycyjnie wędzone produkty cieszą się dużym powodzeniem na terenie gminy Iwkowa. W dalszym ciągu wyroby te są Wedzonka-iwkowskaprodukowane przez miejscowych gospodarzy, a także wszystkie zakłady przetwórstwa mięsnego. Jednym z tradycyjnych wyrobów wędliniarskich wytwarzanych w regionie jest boczek wędzony z Iwkowej nazywany przez mieszkańców wędzonką iwkowską.

Boczek ten charakteryzuje się specyficznym i delikatnym smakiem. Wytwarzany jest z mięsa tuczników z chowu tradycyjnego, pochodzących z gospodarstw indywidualnych położonych w gminie Iwkowa. Receptura ani sposób wykonania nie zmienił się od lat. Produkcja wędzonki rozpoczyna się od uboju tucznika, z którego należy wykroić boczek.

Następnie poddaje się go indywidualnej ocenie i selekcji. W kolejnym etapie boczek umieszcza się w przygotowanej wcześniej marynacie, w której skład wchodzą: woda, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Marynowanie powinno trwać od 24 do 72 godzin. Po tym czasie boczek należy zawiesić na hakach wędzarniczych i pozostawić do całkowitego obeschnięcia z resztek marynaty. Tak przygotowany produkt, umieszcza się w wędzarni na okres od 3 do 4 godzin. Podczas procesu wędzenia używa się suchego drewna bukowego i olchowego.

Wędzenie odbywa się w temperaturze od 100°C do 140°C. Podczas tego procesu, boczek traci od 25% do 30% swojej objętości. Tak przygotowana wędzonka iwkowska niezmiennie zachwyca mieszańców jak i przybyłych gości swoim wyjątkowym smakiem i zapachem.

.

Opracowała: KB

Źródło: LINK

Komentarze