Jest nam niezbędna do życia. Woda wykorzystywana jest praktycznie wszędzie, dlatego należy dbać o jej jakość i ilość. Jednak jak pokazują statystyki pod względem ilości wody na jednego mieszkańca Polska znajduje się na szarym końcu Unii Europejskiej i już niedługo możemy mieć problem z jej niedoborem oraz gwałtownym wzrostem cen.

 

Czy woda ma smak?

Wydawać się może, że woda nie ma smaku, jednak sklepowe półki aż uginają się od różnego rodzaju wód. Doszło nawet do sytuacji, w której amerykańscy celebracji zaczęli pić naturalną wodę z Fiji, która musi być specjalnie transportowana samolotem, przez co jej koszt jest ogromny. W restauracjach powstają karty wód, a wybrać ją pomagają profesjonalni sommelierzy. Jedna woda uwydatnia smak mięsa, inna świetnie nadaje się do warzyw, a kolejna do deserów. Co roku przeprowadzany jest konkurs w pięciu kategoriach na najlepszą wodę, a  1250 mililitrowa woda Acqua di Cristallo „Tributo a Modigliani” została sprzedana za 60 tysięcy dolarów.

 

Czy woda z kranu jest zdrowa?

Jeszcze nie tak dawno picie wody z kranu było czymś normalnym. Nikt nawet nie pomyślał by kupować wodę w plastiku. Dziś na osobę, która to robi patrzy się z zdziwieniem, a czasami nawet przerażeniem. W Polsce powstało przeświadczenie, że taka woda jest niezdrowa i należy jej unikać. Eksperci jednak twierdzą, że wody doprowadzanej do naszych mieszkań nie należy się obawiać, gdyż poddawana jest ciągłej kontroli i zdarza się, że ma wręcz więcej składników mineralnych niż wody źródlane, a czasem mineralne. Problemem są natomiast rury, w których ona płynie. Za doprowadzenie do domów i bloków odpowiadają wodociągi, na które nałożone są surowe normy unijne, jednak już wewnątrz budynku o ich jakość zadbać musi właściciel lub administrator, dlatego czasem ich jakość pozostawia wiele do czynienia.

 

Woda w kuchni

Ze względu na metaliczny posmak nie każdemu z nas ta woda smakuje, dlatego warto zaopatrzyć się w filtr, który poprawi jej smak. W wielu kuchniach na świecie kucharze wykorzystują filtrowaną wodę do gotowania potraw. Nie pozostawia po sobie osadu charakterystycznego dla tej bezpośrednio z kranu. Co więcej gotowane na niej warzywa szybciej stają się miękkie, a zupy są znacznie smaczniejsze. Do gotowania nie należy stosować mineralnej, gdyż w jego trakcie wytrącają się sole mineralne, których nie trawi nasz organizm. Dodatkowo zmianą ulegają właściwości zdrowotne wody.

woda o poranku

Do dobrych zup nie potrzeba porannej rosy, wystarczy przefiltrowana woda z kranu. Źródło: Pixabay

 

Rolnictwo

Woda jak dobrze wiemy niezbędna jest również w rolnictwie. Sposobem, który znacząco wspomaga rozwój roślin oraz pozwala uniknąć skutków suszy jest nawadnianie pól. Metoda co prawda znana jest już od czasów starożytnych Sumerów, jednak w Polsce ciągle nie jest stosowana powszechnie, co powoduje zmniejszenie się plonu. Jedną z firm, która wprowadziła nawadnianie na swoich polach jest  współpracujący z nami Onix, dzięki czemu warzywa mają lepszą jakość i wielkość.

 

Problem wody pitnej w Polsce

Polskie zasoby wody są niemal najgorsze w całej Europie i szacuje się na poziom podobny do Afryki Północnej. W niedalekiej przyszłości w wyniku zmiany klimatu mogą nas czekać niedobory wody pitnej i susze. Jednocześnie zwiększać się będzie ilość intensywnych opadów. Według Eurostatu na jednego mieszkańca naszego kraju przypada 1700 m3 wody pitnej, co plasuje nas na 4. miejscu od końca. Gorzej jest tylko w Czechach 1600 m3, na Cyprze 400 m3 i Malcie 100 m3 na rok. Dla porównania w suchym Izraelu na mieszkańca przypada 7 razy więcej wody.

Aby zabezpieczyć Polskę przed skutkami takiego stanu rzeczy należy zacząć lepiej gospodarować wodą. Z pewnością przydatne byłoby wybudowanie dużych zbiorników na wodę, jednak na przeznaczenie na ten cel sporych terenów mogą nie zgodzić się mieszkańcy i właściciele tych ziem. Z drugiej strony zamiast kilku dużych zbiorników można zastosować setki mniejszych. Przy rzekach, na terenach zalewowych warto stworzyć zbiorniki retencyjne, które gromadziłby nadmiar wody. Firmy mogą stosować specjalne instalacje, w których woda będzie krążyła w zamkniętym cyklu.

Również my możemy przyczynić się do rozwiązania tego problemu. Jednym z prostych sposobów jest wykorzystywaniu wody po gotowaniu ziemniaków i warzyw do podlewania kwiatów. W trakcie gotowania warzywa wydzielają sporo właściwości odżywczych, które zostają w wodzie. Po wystudzeniu wody możemy podlewać. Należy pamiętać, żeby zbyt długo jej nie przechowywać, gdyż zaczyna wydzielać nieprzyjemny, podobny do zgnilizny zapach.

 

Polska na swoim terytorium posiada wiele surowców, których eksploatacja i odpowiednie wykorzystanie mogłoby przynieść ogromne korzyści. Niestety w przypadku wody jest wręcz odwrotnie, dlatego należy podjąć już teraz wszelkie działania by zabezpieczyć się przed skutkami jej niedoborów oraz by nie okazało się, że woda stanie się kolejnym surowcem, który taniej sprowadzać z zagranicy.

 

firma Onix

www.onix.pl

.

Dawid Brandebura

Źródło: firma Onix Sp. z o.o.

Komentarze