Awersja współczesnego Polaka

nerkiJeszcze do niedawna spożywanie podrobów nie było niczym wstydliwym. Dziś jednak niewielu Polaków przyznaje się do tego, że jedzą podroby. Po co jeść takie ohydztwa, skoro współcześnie mamy dostęp do coraz to bardziej wyszukanych dań. Przeglądając pewien portal społecznościowy natknąłem się na niezliczoną ilość zdjęć przeróżnych potraw. Użytkownicy nieustannie chwalą się tym co właśnie spożywają. Żaden z nich nie udostępnia jednak zdjęć kaszanki czy flaczków. Tego typu potrawy nie są “cool” i nie zasługują na “like”. Nawet jeśli jemy wątróbkę to się tym nie chwalimy. Nie chcemy narazić się na śmieszność. Podroby stały się w dzisiejszych czasach po prostu niemodne.

Walor estetyczny odgrywa w tym wypadku istotną rolę. Jeśli coś odrzuca nas wyglądem to jest dla nas niegodne zaufania. W ten sposób coraz więcej osób twierdzi, że podroby są posiłkiem niewartościowym, a nawet szkodliwym dla zdrowia. Wiele słyszymy dziś o wadach podrobów, niewiele mówi się o zaletach.

.   

Nie taki diabeł straszny jak go malują

W rzeczywistości podroby mogą być smacznym i wartościowym posiłkiem. Warto jednak wiedzieć o nich więcej zanim zdecydujemy się podać je znajomym. Podzielone zostały na cztery klasy, które mówią nam o stopniu ich przydatności w kuchni. I – wątroba, mózg. II – serce, nerki, ozór. III – płuca, żołądek, flaki. IV – głowy, nogi, ogony. Podroby klasy I mają najwięcej wartości odżywczych. Wątroba bogata jest witaminy A,D,E,K, rozpuszczalne w tłuszczach. Są one niezbędne dla wielu procesów biochemicznych. Wątroba zawiera również żelazo oraz wysokowartościowe białka. Natomiast mózg, zawiera duże ilości kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na cerę. Między innymi zapobiegają procesom starzenia się skóry. Co ciekawe podroby mają więcej witamin, niż mięso, które spożywamy na co dzień. 

Ważne jest również by wiedzieć jak przygotować podroby. Zawierają dużą ilość wody i krwi, dlatego szybko się psują. Nie powinniśmy więc zwlekać z ich przygotowaniem. Przede wszystkim należy pamiętać o dokładnej obróbce wstępnej. W niektórych przypadkach zmuszeni będziemy do usunięcia przykrego zapachu. Musimy liczyć się również, z tym że podroby zawierają sporą ilość cholesterolu i tłuszczy. Nie powinniśmy spożywać ich więc zbyt często. Mają więc one swoje wady, ale nie są pozbawione zalet.

.  

Niewątpliwie warto, raz na jakiś czas, przełamać niechęć do podrobów. Z tych niepozornych części ciała zwierzęcia można wydobyć wspaniały smak i stoworzyć doskonałą potrawę. Nawet taką którą będziemy mogli pochwalić się na portalu społecznościowym. Pomyślcie tylko o smażonej wątróbce z jabłkami…

.

Maciej Zachwieja

Komentarze