Wspólne świętowanie rodzinnych sukcesów, romantyczna kolacja dla dwojga czy letni piknik z przyjaciółkami sprzed lat? Każda okazja zasługuje na podkreślenie jej powagi wykwintną kuchnią. Nie musisz sięgać jednak głęboko do portfela, żeby stworzyć niebanalne dania z sezonowych i łatwo dostępnych produktów. Co możesz zaserwować i jakie wino powinnaś wybrać do dań z serem?

.

Sezonowe produkty i aromatyczne sery w wykwintnych odsłonach popularnych dań

Nie ma łatwiejszego sposobu na stworzenie oryginalnego przepisu niż eksperymentowanie. Mistrzowie kuchni całymi dniami opracowują nowe receptury, nic nie stoi więc na przeszkodzie, żebyś i Ty raz na jakiś czas zamieniła się w wybitnego szefa domowej restauracji głodnego kulinarnych nowości. Sięgnij po sprawdzone i lubiane składniki, które połączysz ze świeżymi produktami. Jeśli wybierzesz sery pleśniowe, zdecyduj się na pełne ziarno, którego charakterystyczny posmak wspaniale kontrastuje z delikatnością serów z porostem białej pleśni (np. Castello White), a jednocześnie potrafi podkreślić dojrzały aromat charakterystyczny dla serów z przerostem niebieskiej pleśni. Wybieraj zatem pełnoziarniste mąki do przygotowania ciasta na słone pierogi, naleśniki i muffinki, a nadzienie komponuj z serów pleśniowych, orzechów i sezonowych warzyw, takich jak cukinia, fasolka szparagowa czy dynia. Możesz też przygotować zapiekany ser w panierce, do którego podasz konfitury z sezonowych owoców albo sos z zebranych dzień wcześniej owoców leśnych.

.

Wykwintne alkohole, czyli jak wybrać miły dodatek do eleganckich dań

Wybór wina, który stworzy doskonałą parę z wybranym serem pleśniowym, to cenna umiejętność pokazująca, że zaproszeni mają do czynienia z prawdziwym smakoszem serów. Jeśli nie chcesz popełnić faux-pas w trakcie parowania wina i serów pleśniowych, pamiętaj, że ogólna zasada brzmi: stawiaj na kontrasty. Jeśli podajesz ciężkie, kremowe sery, to zdecyduj się na trunek z bąbelkami, gdy natomiast wybierasz słone sery, możesz złagodzić ich wyrazisty smak, wybierając słodkie wina, takie jak porto czy sherry.

.

Letnie trunki, które możesz podać do serów pleśniowych

Letnia aura i niespieszne sobotnie popołudnie to idealna sceneria dla serowej uczty. Z myślą o nadaniu serom lekkości i podkreśleniu smaku jego łagodniejszych gatunków, wybierz odpowiednie wino. Ze słońcem najcieplejszej pory roku kojarzą się lekki białe i różowe wina o owocowym aromacie. Wyjęte chwilę wcześniej z lodówki białe wino agrestowe będzie wspaniałym towarzyszem pleśniowego sera w skórce, np. Castello Golden, a różowe wino (kup jak najmłodsze i podawaj mocno schłodzone!) z aromatem malin i truskawek również stworzy zgrany duet z kremowym serem z porostem białej pleśni. Kubki smakowe, których czujność uśpi kremowa konsystencja sera, oczyści z kolei wino musujące. Możesz poczęstować gości także cydrem z jabłek albo gruszek z polskich upraw – taki trunek idealnie załagodzi kremową postać takich serów, jak choćby Castello Extra Creamy Danish Blue.

.

Sery Castello

Komentarze