Parzymy ją codziennie nawet się nad nią nie zastanawiając. Do tego często używamy wrzątku tym samym zabijając cały jej smak. Wyjątkowa herbata powstaje z połączenia kompozycji liści, odpowiedniej temperatury i dobrej wody. Najlepiej wie o tym Józef Juniewicz, twórca Natjun, który opowiedział o swojej przygodzie z herbatami i ich magii. 

.

Jak zaczęła się Pana przygoda z herbatami?

Przez ponad 20 lat pracowałem w różnych znanych, polskich firmach zajmujących się produkcją najwyższej jakości wyrobów spożywczych. W tym czasie poznałem tam ciekawych ludzi, dzielących moją pasję do smaku, jakości i wypraw kulinarnych po świecie. Ostateczną inspiracją były spotkania podczas tych wypraw, podczas których poznałem wielu niezwykłych plantatorów, spróbowałem ich produktów i zdałem sobie sprawę, że produktów o takim smaku, takiej jakości i naturalności próżno szukać w polskich sklepach.

.

Gdzie szukają Państwo inspiracji do tworzenia swoich produktów?

W naszych głowach 😉 i wielogodzinnych dyskusjach. Poza tym głównym wyznacznikiem tego czy nasze pomysły są w stanie się zmaterializować jest znalezienie plantatorów, którzy spełniają nasze surowe wymagania, lub… zakasanie rękawów i zebranie surowców we własnym zakresie, jak to się stało w przypadku kwiatów czarnego bzu potrzebnych do naszego najnowszego produktu – Naparu z kwiatów czarnego bzu.

.

Czy podczas podróży mieli Państwo jakieś ciekawe przygody związane z herbatą?

Każde spotkanie z prawdziwym znawcą herbaty to przygoda, a najłatwiej ich spotkać podczas degustacji w manufakturach herbat np. na Sri Lance. Manufaktury to lekkie konstrukcje, które mają chronić herbatę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Poza funkcjami magazynowymi oraz logistycznymi manufaktury to miejsce, z którego można czerpać wiedzę na temat tego jak z stanu, jak to nazywają spoczynku herbata po zaparzeniu uzyskiwała odpowiedni aromat i smak. Dzięki podróżom oraz rozmowom z miejscowymi znawcami mogliśmy stworzyć produkty o wyjątkowych walorach.

.

Jakie rodzaje herbaty państwo mają w swojej ofercie?

Czarne, zielone i czerwone czyste oraz z dodatkami smakowymi, a także owocowe.

.

Sprzedają państwo również soki prozdrowotne. Jakie mają one zastosowanie? Do czego możemy je wykorzystywać?

Dzięki temu ze są one wyciskane na zimno mają one najwyższą biologiczną aktywność i tak odpowiednio stosowany sok z aloesu pomaga pozbyć się nadwagi, wzmocni odporność organizmu, oczyści go z toksyn, poprawi wygląd skóry i doda energii, z kolei sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę, a dzięki dużej zawartości fitohormonów łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Wiele źródeł podaje też, że sok z granatów ma działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Natomiast sok z żurawiny ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu przyjmuje się, że: może być pomocny, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka; obniża cholesterol, pomaga leczyć kamicę nerkową.

.

Czy sposób parzenia herbaty jest ważny? Jak powinniśmy parzyć najlepiej by wydobyć z herbaty jej najlepsze właściwości?

To niezwykle ważne jak traktuje się herbatę podczas całej jej ścieżki z krzewu do… ust. Pomijając niuanse związane z plantacjami, pogodą, ręcznym zrywaniem, produkcją, pakowaniem i czasem dostarczenia do Polski, ostatni etap, czyli parzenie herbaty decyduje o tym czy herbatą się zachwycamy czy nie. Decydująca temperatura wody i czas parzenia. W Polsce pokutuje wciąż parzenie herbaty wrzątkiem. Dlatego poprzez precyzyjne opisy na opakowaniu staramy się edukować klientów jak wydobyć z naszych herbat najlepszy smak, np. by parzyć zieloną herbatę wodą o temperaturze 70-80 C. Precyzjne informacje o temperaturze i czasie parzenia podajemy na opakowaniach naszych herbat i stronie www.natjun.pl

.

Czy woda ma wpływ na smak herbaty?

Dobra woda ma kolosalne znaczenie do wydobycia pełni smaku i aromatu herbaty. Nie powinna być ani za miękka, ani za twarda. Są miejsca w Chinach czy Japonii, gdzie specjalna woda do parzenia herbaty jest droższa niż herbata.

.

Ile satysfakcji daje Panu ta firma?

To dla mnie i całego mojego zespołu wielka przygoda, nagradzana przez opinie zachwyconych klientów. Nic bardziej nie cieszy mnie, niż słowa jak to mile są zaskoczeni jakością i smakiem jaki odnaleźli w naszych produktach.

.

Rozmawiała Klaudia Bąk

natjun logo

Kup produkty prosto od producenta na platformie Nasz Ryneczek!

Komentarze