Cydr to napój musujący o niskiej zawartości alkoholu. Powstaje w procesie fermentacji soku z jabłek. Jest to produkt naturalny bez sztucznych dodatków i aromatów o świeżym jabłkowym smaku. W gorące wieczory idealnie nadaje się na grilla czy odpoczynek po pracy.

.

Rodzaje Cydru

Cydr dzielimy ze względu na zawartość cukru oraz bąbelków. Trunek ten jest pozyskiwany w procesie fermentacji, który decyduje o słodkości. Cydr wytrawny powstaje w wyniku skończonej fermentacji podczas której prawie cała zawartość cukru zostaje przekształcona w alkohol.

Pozostałe, słodsze rodzaje tego napoju, produkuje się zatrzymując proces fermentacji na środkowym etapie, czasami też poprzez dodawanie sztucznych środków słodzących. Również zawartość dwutlenku węgla w trunku, czyli ilość bąbelków, dzieli cydr na gazowany, musujący lub niegazowany. Ten podział jest zależny od dodatkowych zabiegów takich jak sztuczne wprowadzenie CO2 czy dodatkowa fermentacja cukrów.

.

cydr dobroński 5

.

Cydr coraz bardziej doceniany

W 2014 roku Cydr Dobroński otrzymał dwie wyróżniające nagrody za produkcję tak wspaniałego napoju. Pierwsza nagroda to Perły Rynku FMCG w Polsce organizowany przez miesięcznik „Wiadomości Handlowe”. FMCG czyli fast-moving consumer goods są to produkty szybkozbywalne czyli takie, które sprzedają się w krótkim czasie za względnie niską cenę.

.

Sprawdź również nasz przepis na cydr! KLIKNIJ!

.

Kolejna nagroda to zloty paragon nadany przez kupców polskich, czytelników magazynu HURT & DETAL. Głosowanie ma na celu wyróżnienie produktów, które wpłynęły na rozwój handlu detalicznego w Polsce i wyróżniły się największą konkurencyjnością na rynku.

.

cydr dobroński 4

.

Cydr na mieście

W Łodzi to już kolejne lato gdzie Cydr Dobroński towarzyszy nam podczas corocznej edycji filmowego festiwalu Polówka. Podczas projekcji filmowych goście mogą wygodnie zrelaksować się na leżakach i jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie chwilę przepysznym smakiem cydru. Coraz częściej mamy do czynienia z tego typu promocjami, które świadczą o popularności tego trunku.

Kto wie, może któregoś dnia cydr będzie bardziej popularny niż piwo.

.

cydr dobroński 5

.

Cydr w kuchni

Ten niskoalkoholowy napój nie tylko gasi pragnienie, ale również stanowi ciekawy składnik w kuchni. Na śniadanie możemy przygotować na przykład chleb cydrowy. Przepis na niego wywodzi się z Anglii. Bardziej konkretnym posiłkiem jest na przykład polędwica zapiekana z warzywami i cydrem. Ze względu na swój słodki smak istnieje wiele przepisów na słodkości z cydrem.

.

Zapraszamy również na naszą stronę! KLIKNIJ

.

Bez większych problemów możemy przygotować babeczki czy ciasto na bazie cydru. Również miłośnicy nietypowych smaków mogą przygotować na przykład makaron w sosie miętowoserowocydrowym czy omlet z krewetkami i i cydrem wiśniowym.

.

cydr dobroński 2

Komentarze