Nowoczesna wersja zupy cebulowej pochodzi z Francji. W XVIII wieku podawana była jako wywar z bulionu wołowego oraz karmelizowanej cebuli. W miarę upływu czasu do przepisu dodano grzanki oraz ser topiony.

Podstawowy przepis wywodzi się jednak z czasów rzymskich! Uznawano ją za pokarm ludzi ubogich. Z Francji przybyła do Polski. Chyba nic tak nie rozgrzewa w chłodne jesienne wieczory, jak pyszna, zapiekana zupa cebulowa. Jest łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa.

Warto spróbować!

.

Co potrzebujemy:

  • cebula – 600 g,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • białe wino – 250 ml,
  • bulion wołowy – 1000 ml (ew. 2 kostki)
  • sól,
  • pieprz,
  • bagietka,
  • czosnek 3-4 ząbki
  • żółty ser – 120g
  • tymianek

.

Sposób przygotowania

Cebule kroimy na drobne paseczki. Garnek ustawiamy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy masło i olej. Po roztopieniu masła wrzucamy cebule. Smażymy ją przez 30 minut, cały czas mieszając. Dodajemy wino, na którym cebula powinna się smażyć przez 3 minuty. Wlewamy bulion i zostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez 25-30 minut.  Solimy i pieprzymy zupę.

Bagietkę kroimy na małe kromki, a następnie wstawiamy na około 5 minut do piekarnika lub tostera, by zrobić grzanki. Po wyciągnięciu grzanki nacieramy czosnkiem.

Zupę wlewamy do misek żaroodopornych lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy grzanki.  Posypujemy serem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 5 minut, tak aby ser się roztopił.

.

Smacznego życzą Smaki z Polski!

Komentarze