Węgorze dorastają nawet do 1,5m długości (samice), samce są o wiele mniejsze i osiągają 50cm dł. Samice mogą ważyć nawet 6 kg. Dzikie ryby rodzą się i dojrzewają w jeziorach i rzekach, ten okres może trwać nawet 7 lat. Samce preferują obszar przyujściowy do mórz, samice wolą wody śródlądowe. 

Na okres tarła wybierają się do mórz i oceanów, tam też giną z wyczerpania. Z ikry wylęgają się larwy, które niesione prądami przez 3 lata wędrują ku wybrzeżom Europy. Tu przechodzą przeobrażenie i migrują do rzek. Odżywiają się głównie padliną, larwami owadów, mięczakami, skorupiakami, drobnymi płazami i rybami. Polują głównie nocą.

Kiedyś krew węgorza mieszano z wódką. Taki napój miał zniechęcać do pijaństwa, chodziło o to, by wywołać ciężkie zatrucia. Sposób dość toporny, ale ponoć skuteczny. Nikomu nie życzę, aby musiał tego próbować.

.

Składniki:

  • Węgorz 1,5 kg
  • Piwo (byle dobre!) 0,5l
  • Cebula 10 dag
  • Marchew
  • Seler
  • Pietruszka
  • Pieprz czarny
  • Masło 6 dag
  • Cytryna (potrzebny jest sok)
  • Sól
  • Majeranek

.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ściągnięcia skóry z węgorza, potem myjemy mięso i nacieramy solą. Kroimy w plastry, wkładamy do rondla i wlewamy piwo. Znów solimy (delikatnie), dodajemy pokrojoną cebulę, warzywa, pieprz i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. 

Odcedzamy, wkładamy rybę, dodajemy masło i ponownie gotujemy. Gotowe!

.

Smacznego

Klaudia Bąk

Komentarze