Topinambur staje się ostatnio coraz bardziej popularny. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż zupa krem ze słonecznika bulwiastego ma ciekawy smak, a samo warzywo zawiera wiele właściwości zdrowotnych.

Topinambur polecany jest szczególnie dla osób cierpiących na cukrzycę oraz chorujących na raka. Więcej właściwości zdrowotnych znajdziecie w artykule: Bataty, topinambur i ziemniaki – porównanie bulw.

Do zupy krem możemy dodać również kalafior lub marchewkę, które poprawią smak.

.

Składniki:

  • 300 g bulw topinambura
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • olej
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy w rondlu. Dodajemy posiekany czosnek i rozmaryn. Następnie topinambur obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy przez około 3 minuty. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości przez około 15 minut. Ściągamy rondel z ognia i miksujemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę masła oraz doprawiamy solą i pieprzem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze