Najprostszym sposobem na tę nalewkę jest zalanie czosnku alkoholem. Jednak żeby urozmaicić smak i wzmocnić działanie lecznicze warto dodać dodatkowy składniki. Jeśli ktoś nie lubi czosnku raczej nie powinien brać się za przygotowanie tej nalewki.
Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości. W ząbku czosnku kryje się prawie cała apteka, związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy: B1, B2, PP, C, prowitamina A, liczne sole mineralne oraz rzadkie mikroelementy. Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci.
.
Składniki
- główka czosnku
- 0,7 l wódki
- 200 ml miodu gryczanego
- sok z jednej cytryny
.
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do słoja. Dodajemy ciepły miód, sok z cytryny i alkohol. Zamykamy i odstawiamy na 2 miesiące, co jakiś czas potrząsając. Po tym czasie filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura