Hyćkę, czyli czarny bez, wszyscy znają i kochają. Owoce tego krzewu są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Czyszczą krew, odtruwają organizm i pomagają usunąć szkodliwe produkty „uboczne” przemiany materii.
To nie wszystko. Owoce hyćki są również skarbnicą glikozydów antocyjanowych, pektyny, garbników, kwasów owocowych witaminy C i A oraz soli mineralnych, takich jak: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Sok z owoców czarnego bzu poleca się w przypadku chorób reumatycznych oraz tych związanych ze skórą. Pomaga w stanach zapalnych żołądka oraz jelit, działa również przeciwbólowo.
.
Czarny bez jest owiany straszliwą czarną legendą. Jeśli chcesz ją poznać, zapraszamy do tego linku: Czarna legenda czarnego bzu
.
Składniki:
-
Owoce czarnego bzu (1kg)
-
Miód pszczeli (8 dużych łyżek) lub cukier (4 szklanki)
-
Woda – 4 szklanki
.
Sposób przygotowania:
Owoce obieramy i dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Zalewamy wodą i dodajemy miód pszczeli (lub cukier). Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny, aż powstanie gęsta ciecz. Odcedzamy sok i gotujemy jeszcze przez ok. 45 minut bez owoców, również na małym ogniu. Następnie zlewamy sok do słoików i odkładamy w chłodne miejsce (piwnica, komórka, ostatecznie lodówka) na 3 – 4 dni. Gotowe!
.
Smacznego!
Klaudia Bąk