Ze świętami kojarzy się również ajerkoniak, czyli trunek przygotowany na bazie jajek, mleka i dodatków.
Ajerkoniak został wynaleziony w Holandii, gdzie został opatentowany jako advocaat. Tradycyjnie produkowany jest z brandy, jednak w domowym sposobie wykorzystujemy spirytus. Do ajerkoniaku możemy dodać kakao, wanilię i czekoladę, dzięki czemu uzyskujemy ciekawszy smak.
Sposobem domowym można wyprodukować ajerkoniak, kremowy napój alkoholowy sporządzony z żółtek jaj utartych z cukrem i spirytusem lub wódką. Dodatki wanilii, kakao, czekolady, czy mleczka kokosowego powodują uzyskanie określonego smaku. W Polsce firma Polmos produkuje likier o nazwie „Adwokat”. Jest on wytwarzany ze spirytusu, jajek i cukru, i jest aromatyzowany waniliną.
.
Składniki:
- 8 żółtek
- 400 ml skondensowanego mleka
- 200 ml spirytusu
- cukier waniliowy
- laska wanilii
- 140 g cukru pudru
.
Sposób przygotowania:
W mikserze ubijamy do białości jajka, cukier i wyskrobane łyżeczką ziarna wanilii. Następnie powoli dolewamy mleka, dalej miksując. Na koniec dodajemy spirytus, miksujemy i przelewamy do butelki. Odstawiamy na 5 dni.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura