Barszcz to jedna z najbardziej popularnych słowiańskich zup. Można ją znaleźć zarówno w Polsce, jak również na Ukrainie, Białorusi i Rosji. W wielu sprawach możemy się różnić, ale smak nadal mamy bardzo podobny!

Barszcz – zupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Ogólnie „barszczem” nazywa się kwaśną zupę, a jej podstawą może być zakwas żytni, kapusta kiszona, buraki ćwikłowe (ukwaszone lub zaprawione octem) albo szczaw.

W dużej części krajów jej podstawowym składnikiem jest jednak burak ćwikłowy. Dawniej wykorzystywano kiszoną roślinę barszcz zwyczajny, później barszcz robiono na zakwasie buraczanym.

Barszcz jest to zupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Ogólnie „barszczem” nazywa się kwaśną zupę, a jej podstawą może być zakwas żytni, kapusta kiszona, buraki ćwikłowe (ukwaszone lub zaprawione octem) albo szczaw. W dużej części krajów jej podstawowym składnikiem jest jednak burak ćwikłowy. Dawniej wykorzystywano kiszoną roślinę barszcz zwyczajny, później barszcz robiono na zakwasie buraczanym.

Uszka są to niewielkie pierogi w kształcie ucha wypełnione farszem, m.in. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Uszka używane są jako uzupełnienie zup, które nie zawierają dodatków takich jak np. marchew czy pietruszka czyli tzw. „czystych zup”. Mogą być one podawane jako dodatek do barszczu czerwonego czy zupy pomidorowej oraz jako potrawa samodzielna (z roztopionym masłem, tartą bułką bądź innym dodatkiem).

Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem.

.

Składniki:

Barszcz

  • 1 ½ l wody
  • 40 dag buraków
  • 30 dag mięsa z kością
  • 20 dag kości
  • 20 dag włoszczyzny
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 5 dag cebuli
  • ¼-½ l kwasu burakowego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz, sól, cukier
  • 1 ząbek czosnku

Uszka

  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 3 dkg czerstwej bułki
  • 2 dkg tartej bułki
  • 5 dkg cebuli,
  • 2 dkg tłuszczu
  • pieprz, sól
  • ciasto: 15 dkg mąki, 1 jajko, ok. 1/8 l wody

.

Sposób przygotowania:

Barszcz: Mięso, kości oraz namoczone grzyby zalać wodą, osolić, po czym gotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, zarumienioną cebulę i przyprawy. Buraki upiec lub ugotować osobno (w łupinach), obrać, zetrzeć na tarce, dodać do przecedzonego wywaru. Przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem, dodać kwas burakowy. Barszcz można także przygotować na rosole z szynki, boczku lub kiełbasie.

Uszka: Grzyby namoczyć na kilka godzin, ugotować tak, by pozostało niewiele wywaru, cebulę pokrajaną w kostkę usmażyć na złoty kolor, bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Odcedzone grzyby zemleć, dodać tartą bułkę, sól, pieprz, wszystko utrzeć. Przygotować ciasto jak na pierogi, pokrajać na kwadraty szerokości 3-4 cm, nałożyć farsz, złożyć każdy kwadrat po przekątnej, zlepić brzegi. Dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić, formując uszka. Gotować jak pierogi w dużej ilości wody.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

firma Onix

www.onix.pl

Komentarze