Ziemniak ma dla naszego kraju duże znacznie. Powstało bardzo dużo regionalnych przepisów na wykorzystanie tego warzywa czego przykładem jest warszawska sałatka ziemniaczana.

Sałatka jest dość prosta w wykonaniu, dlatego nawet początkujący kucharze z pewnością sobie z nią poradzą.

Ziemniaki miały i dalej mają duże znaczenie w polskiej kuchni. Nie należy na nie patrzeć jedynie jako dodatek do schabowego. Z ziemniaków można przyrządzić naprawdę ciekawe i smaczne potrawy. Co więcej nie należy ich również unikać, gdyż są zdrowe. Zawierają jedynie 75 kcal w 100 g, a do tego są bogate w witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K i P.

.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 świeży ogórek
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łyżka natki pietruszki

Sos:

  • 200 g majonezu
  • 100 ml śmietany
  • łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól

.

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki, jabłka i cebulę obieramy i kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki. Następnie polewamy sałatkę i na koniec posypujemy natką pietruszki i tymiankiem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze