Bigos zna każdy. Każdy w Polsce, bo to prawdopodobnie jedyna potrawa z polskim rodowodem nieznana przez obcokrajowców. Kapusta z dodatkiem mięs od wieków robi furorę na polskich stołach a, że Święta zbliżają się zaskakująco szybkim tempie to zapraszamy na krotki wykład na temat bigosu.

.

bigos

Bigos opisywany był już w Panu Tadeuszu!

 

Niektórzy traktują go jako rodzaj potrawy, do której można dodać wszystko (no może prawie wszystko ) i nazywają kulinarnym ‘miszmaszem’. Inni  twierdzą, że jest on jedyną prawdziwie polską potrawą. O czym mowa? O bigosie, którego nie może zabraknąć na polskim stole zwłaszcza podczas świątecznych obiadów. Nasza staropolska potrawa nie jest znana nigdzie poza Polską a jego smak był opisywany już w Panu Tadeuszu!

Mickiewicz o bigosie

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać
trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;

Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, 

Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych składa. 

Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie Soki żywne,
aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.

A co w bigosie najważniejsze? 

Bigos_hunter_stew-150x150Mickiewicz w swoim opisie zawarł podstawowe i najważniejsze z punktu widzenia smakoszy bigosu fakty. Jednak na niewiele zdadzą się one w polskiej współczesnej kuchni, w której królują sztuczne składniki, mięsa ze stuletnią datą ważności, a przede wszystkim bigosy szczelnie zamknięte w plastikowych pudełkach. Obcokrajowcy jednak z dystansem podchodzą do próbowania zepsutej ich zdaniem kapusty z mięsnymi dodatkami, której zapach nie jest podobny do niczego innego. Można powiedzieć, że bigos jest naszym produktem flagowym, który sprawia mylne wrażenie potrawy dosyć dziwnej. Wrażenie to mija, gdy się go spróbuje. Każdy szanujący się bigos musi mieć w sobie oprócz podstawowego składnika – kapusty, różne rodzaje mięsa, grzyby a także dodającą aromatu suszoną śliwkę. Potrawa ta również przeczy powszechnej zasadzie, że odgrzewanie kotletów nie jest dobre dla samych kotletów. Im więcej razy bigos jest podgrzewany, mieszany i adorowany w kuchni tym jego smak staje się bardziej wysublimowany. Dlatego warto przyrządzić go kilka dni przed podaniem.

Bigos bez kapusty?

Przepisów na bigos jest tyle ilu jego amatorów. Jednak na jednym z kulinarnych blogów możemy przeczytać, ze niegdyś przyrządzało się go bez… kapusty! Podobnie jak dziś używało się do niego różnych mięs, które kwaszono jabłkami lub cytryną. Kapusta jako składnik bigosu, początkowo pojawiała się prawdopodobnie w przepisach uboższych warstw społeczeństwa. Nadała ona wtedy bigosowi charakterystyczny zapach. Dziś do w bigosie kapusty nie może zabraknąć tak jak kilku rodzajów mięs: wołowina, wieprzowina, kiełbasa, boczek a nawet dziczyzna.

Święto bigosu

Brzmi śmiesznie? Skoro obchodzony jest dzień kotleta schabowego, równie dobrze możemy brać udział w święcie bigosu, które odbywa się od kilku już lat w Niedrzwicy Kościelnej w województwie lubelskim. Ogłaszany jest konkurs na najlepszy bigos a jego uczestnicy twierdzą, że aby bigos był dobry należy włożyć w niego przede wszystkim dużo serca. 20 stycznia obchodzimy dzień bigosu!

.

 Katarzyna Zarówna

Komentarze