Kaszuby słyną ze swojego języka oraz ciekawej kuchni. Połączenie jednego i drugiego możemy spotkać w bonku miodnym i kwaśnym, czyli gęstej zupie fasolowej o kwaśnym i słodkim smaku.

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo, kwas foliowy, selen oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk. Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady – powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.

Wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.

.

Sposób przygotowania

  • 200 g fasoli białej perłowej
  • 18 żeberek wieprzowych
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól i pieprz
  • ocet
  • cukier lub miód

.

Składniki

Fasole namaczamy przez noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości. Do garnka wrzucamy mięso, włoszczyznę oraz przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy żeberka będą miękkie obieramy z kości. Fasolę, mięso i warzywa łączymy i zalewamy odcedzonym wywarem. Dodajemy odrobinę octu dla kwaśnego posmaku oraz cukru dla słodkiego. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na wolnym ogniu by osiągnąć gęstą konsystencję.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze