Nie trzeba za dużo wymyślać, by uzyskać dobry smak. Wystarczą dobre ogórki, miód z regionalnej pasieki i wiejski, prawdziwy chleb. Zamiast ogórków małosolnych można użyć świeżych. Podlaskie ogórki z miodem najlepiej jeść ciepłą wiosną oraz latem.

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Właściwości miodu są bakteriobójcze i uodparniające. Miód wzmacnia serce, oraz koi nerwy, ożywia mózg i goi ran. Świetnie komponuję się z mięsem, dodaje mu ciekawy aromat i smak.

.

Sposób przygotowania

  • 200 g ogórków małosolnych
  • 20 g miodu
  • chleb żytni

.

Składniki

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Do miseczki wlewamy miód, obok kładziemy chleb żytni. Ogórki maczamy w miodzie i zagryzamy chlebem.

Klaudia Bąk

Komentarze