Chrupiące bułki pszenne ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Idealne na śniadanie i nie tylko. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i gotowe.
Bułka jest odmianą delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki. Czasem może być posypana makiem, sezamem lub kruszonką, może też zawierać słodkie nadzienie.
Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są bogate w witaminę E oraz kwas foliowy, a to połączenie jest idealnym zestawem dla układów: krążenia i nerwowego.
Ważną rolę w nasionach słonecznika odgrywają też: witamina A, poprawiająca widzenie o zmroku i dbająca o ładny koloryt skóry oraz witamina D, zapobiegająca krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych.
Słoneczki jest popularną przekąską. Często spotykany w pieczywach.
.
Składniki
- 3 kubki mąki pszennej TYP650
- 3/4 kubka mleka podgrzanego temperatura ok. 39 stopni
- 60 gram drożdży świeżych
- słonecznik i płatki owsiane do posypania
- łyżeczka soli
- mała garść cukru
.
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy i każdy pod skosem na trzy części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni.
Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół.
Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi lekko uklepując.
Wstawiamy na 18 minut do piekarnika.
.
Smacznego odkrywania starych smaków na nowo!
baRepas