Dla wszystkich fanów kminku proponujemy chleb kminkowy przygotowywany na żytnim zakwasie.
Do pieczenia chleba najlepszy jest oczywiście piec, lecz w warunkach domowych zwykle nie możemy sobie na to pozwolić. Dobrym rozwiązaniem, które można wtedy zastosować jest zakupienie kamienia do pieczenia chlebów i pizzy, który pozwoli osiągnąć znakomite efekty.
Chleb jest pieczywem otrzymywanym z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia (węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.
.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 15 g mąki żytniej chlebowej
- 50 g żytniego zakwasu
- 300 ml wody
- 2 g świeżych drożdży
- 10 g kminku
- sól
.
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, kminek i sól. Dodajemy zakwas oraz wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte ścierką na noc w ciepłym miejscu. na drugi dzień ścierkę dokładnie posypujemy mąką, z ciasta formujemy chleb i układamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik z blachą do pieczenia. Kiedy osiągnie już temperaturę 240 stopni kładziemy na nią papier do pieczenia, a na niego masę. Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i zostawiamy chleb jeszcze na około 25-30 minut.
My robimy chleb bez drożdży tylko na zakwasie. Jeżeli jednak ktoś dodaje zakwas i drożdże przepis jest właśnie dla niego.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura