Własny chleb można przygotować z dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami. Niektórzy dodają staropolskiej czarnuszki, inni kminek i lubczyk. Oczywiście można przede wszystkim zmieniać mąkę na zdrowszą i w ten sposób przygotować pyszne pieczywo dla całej rodziny.
Chleb wymieniany jest wśród elementarnych posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu, znany jest od co najmniej 10–11 tysięcy lat; stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Chleb odgrywa również istotną rolę kultową – wzmianki o tym znajdują się na przykład w Starym Testamencie – i kulturowo-symboliczną. Znany był już w starożytności, w Babilonii i Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz cesarstwie rzymskim.
Wygląd i właściwości chleba zmieniały się znacznie w ciągu wieków doskonalenia techniki otrzymywania mąki oraz przyrządzania i wypieku ciasta. Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów (maca).
Pieczenie placków pod glinianym garnkiem (dzwonem), przysypywanym gorącym popiołem, dało początek kopułowym piecom piekarskim z bocznym otworem, które w takiej formie przetrwały od czasów rzymskich niemal do naszej epoki. Bochny wypiekane w taki sposób wykazywały (w porównaniu do tych pieczonych w popiele) wiele zalet: były czyste, podczas wypieku nie traciły całkowicie wilgoci i uzyskiwały pewien stopień pulchności (takimi plackami były zapewne chleby pokładane z Biblii).
Orzechy obniżają poziom złego cholesterolu, przyspieszają przemianę materii, usprawniają proces usuwania toksyn z organizmu, wpływają kojąco na błonę śluzową żołądka. Poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego, pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć. Są bardzo kaloryczne (ok. 650 kcal w 100 g), ale 80 proc. kalorii pochodzi ze zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ważne składniki: białko, witaminy A, B1, B2, niacyna, E, PP, potas, żelazo, kobalt, fosfor, magnez.
.
Sposób przygotowania
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g drożdży
- 15 g majeranku
- 10 g soli
- 1 l wody
.
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 1 l wody. Do miski wsypujemy mąkę, majeranek, orzechy i sól. Dodajemy drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ponownie ugniatamy. Foremkę do chleba smarujemy masłem. Wkładamy ciasto do foremki i z wierzchu lekko posypujemy mąką (Ciasta powinno starczyć na dwie foremki). Pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura