Jesień nie musi być smutna, jeśli spędzamy ją jedząc zdrowe produkty

Jesień4

Jesień to czas walki o dobre funkcjonowanie naszego organizmu

Pomimo tego, że ostatnie dni były wyjątkowo ciepłe należy wreszcie stawić czoła faktowi: nadeszła jesień. Ogołocone z liści drzewa, niższa temperatura, deszcze oraz coraz szybciej zapadający zmrok przypominają nam wszystkim, że lato się skończyło. Spokojnie, jesień nie musi wcale oznaczać ciągłego chorowania, kiepskiego  samopoczucia i tęsknoty za słońcem.

O nie, zdecydowanie nie! Jesień ma nam naprawdę wiele do zaproponowania. Ta pora roku to nie tylko usłane złocistymi liścmi ulice i parki. To coś znacznie więcej. Czy próbowaliście kiedykolwiek co jesień ma wam do zaoferowania w kuchni? Warto poświęcić chwilę i skorzystać z kilku uwag odnośnie sposobu żywienia zalecanego na jesień. Ostatecznie zawsze należy pamiętać, że jest ona z nami od wieków a polska kuchnia radziła już sobie z o wiele trudniejszymi wyzwaniami.

.

Oto kilka wskazówek

Jesienią o wiele szybciej niż latem czy wiosną tracimy ciepło z naszego organizmu. Jego brak wiąże się również z ospałością, niskim samopoczuciem i ogólnym brakiem motywacji. Ale jak już wcześniej pisałem, jesień to nie wyrok. Można temu przeciwdziałać.

Drzewo jesienią

Jak przeżyć jesień z uśmiechem na twarz? To proste, przede wszystkim: zdrowa żywność

Nie chodzi też o to, żeby przyjmować jakąś specjalną dietę na tę porę roku. Jestem przeciwnikiem większości diet oraz związanego z nimi przemysłu „odchudzania”. Moim zdaniem o wiele bardziej wartościowe jest wsłuchanie się w to, co jest dla jesieni wyjątkowe a co z pewnością będzie dla naszego organizmu zdrowsze. Jest to o wiele lepsze niż wytyczne oparte o jogurcik, trzy marchewki, pół kurczaka bez przypraw i wiedzę zdobytą na kartach mniej lub bardziej poczytnego kolorowego pisma.

Przede wszystkim jesienią warto porzucić tzw. żywność przetworzoną, czyli gotową do spożycia od razu po wyjęciu z plastikowego opakowania. Niestety wartość odżywcza takiej „przekąski” prowadzi do wychłodzenia i osłabienia organizmu, nie wspiera uzupełniania witamin oraz minerałów, które jesienią są nam szczególnie potrzebne. Zbyt długie spożywanie podobnych „smakołyków” powoduje, że organizm traci siły do walki z panoszącymi się dookoła wirusami oraz bakteriami. Każda kolejna złapana choroba obniża naszą odporność a my zamiast dostarczać organizmowi „paliwo” do obrony, raczej go dobijamy. Osłabieni, ospali i ciągle zmęczeni nie mamy siły na nic. Tracimy motywację do życia i do pracy, porzucamy rozpoczęte projekty i plany. Nasza samoocena spada równie szybko jak samopoczucie.

.

Jesień można przeżyć z uśmiechem

Nie tędy droga. Lepiej zadbać o siebie i dostarczać organizmowi tego co potrzebuje. Jesień nie musi być okresem depresji. Pomoże nam w tym żywność nieprzetworzona – czyli świeże warzywa i owoce, kasze, ziarna zbóż, ryby i wszelkiej maści mięsa.  Przede wszystkim dużo wędlin i mięs. Zawsze trzeba pamiętać, że organizm potrzebuje składników z różnych grup. Nie pomoże jedzenie samych warzyw lub samych ryb. To nie tak. Warto starać się zbalansować dostarczane organizmowi wartości.

Zatem zamiast konserwowanych i naszpikowanych chemikaliami produktów zdecydowanie lepiej skorzystać z tego co polska ziemia daje nam w tej porze roku.

.

Kulinarne Pory Roku

Jesienne liśce

Zupy i Aronia to tematy przyszłych wydarzeń na portalu Smaki z Polski. Sprawdź w tagach!

Na powyższej piramidzie możemy zobaczyć jakie warzywa są związane z tą porą roku. Na tej podstawie łatwo stwierdzić, że jednym z podstawowych dań spożywanych podczas jesieni powinny być… tak! Zupy!

Zupy odpowiadają wszystkim wyzwaniom jakie stawia przed nami jesień. Gotowane w zupach warzywa to najbardziej przyswajalne przez organizm substancje odżywcze, które tak szybko tracimy podczas tej pory roku. Odpowiedzialne jest za to zimno. Przez nie nasz organizm wykonuje dodatkowy wysiłek. Chcąc nas ogrzać pochłania więcej składników odżywczych. Zupy pozwalają je w szybki i łatwy sposób odbudować.

Dodatkowo zupy często pomagają utrzymać tzw., „równowagę kwasowo-zasadową”. Ci, którzy mają zachwiany stosunek kwasowo-zasadowy często cierpią na nieustanne zmęczenie, są ospali oraz boli ich głowa.

Co ciekawe, zupy choć są posiłkiem sytym to nie zawierają wielu kalorii. Dzięki temu dostarczamy organizmowi potrzebnych minerałów i substancji, ale równocześnie dbamy o zgrabną i szczupłą sylwetkę. Nie wspominając o wodzie, która również jest potrzebna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Oto przepis na zupę, która najcelniej trafia w wyzwania stawiane nam przez jesień: przepis na zupę czosnkową

Nie ma to jak zupa czosnkowa! : – )

.

Walka z wychłodzeniem

Jesien

Zupy mogą nam pomóc w walce z wychłodzeniem

Należy także pamiętać, że nasz organizm o tej porze roku jest stale podatny na wychłodzenie. Jak już wspominałem, zimny organizm to głodny organizm. Stąd charakterystycznie pojawiające się w okresie jesienno-zimowym „brzuszki”. Trudno się dziwić. Niewłaściwa dieta prowadzi do tego, że wciąż jemy. Rzadko jest to pożywienie, które sprzyja zdrowej i szczupłej sylwetce. Nadmierna ilość pokarmów, zwłaszcza jedzonych na szybko i w stresie, pełnego chemikaliów lub opartego na zasadzie „zapychacza” to przepis na tycie.

Warto różnicować swoją dietę. Jesień to również czas aronii, której wyjątkowo polski charakter sprzyja naszej jesieni. Bardzo zdrowa i kwaskowata jest podstawą niezliczonych kulinarnych inspiracji. Możemy z niej robić nie tylko soki czy syropy lub dżemy. Aronia to również suszone owoce oraz konfitury. Przede wszystkim warto się skupić na herbacie z aronii. W wielu przypadkach to właśnie ona może się okazać najciekawszym przysmakiem jesieni : – )

.

Zdrowa żywność = zdrowa jesień

Owoc aronii

Zdrowa żywność to pierwszy krok by przeżyć jesień z uśmiechem

Jesień to czas niezwykły. Z jednej strony przyroda szykuje się do snu, ale z drugiej obdarowuje nas możliwościami kulinarnymi, które pozwolą nam cieszyć się pełnią życia o tej porze roku, a także przygotują nas do mroźnej zimy. Odpowiednie potrawy i składniki same z siebie nie wystarczą być sprawić, że okres jesienno-zimowy przeżyjemy z uśmiechem na ustach i w zdrowiu. Ale z pewnością są pierwszym krokiem w tym kierunku!

.

Komentarze