O tym jak zdrowe są orzechy i grzyby wiemy wszyscy. Warto pamiętać, że tak wspaniałe połączenie – orzechowo-grzybowy pasztet, to prawdziwa zdrowotna bomba. Skoro tak, to czym prędzej bierzmy się do roboty!
Nie zapomnijmy również o tym, aby mieć pod ręką jakieś dobre pieczywo. Joanna Włodarska z Akademii Siedliska pod Lipami pisała ostatnio jak zrobić samemu naprawdę niesamowity chleb na zakwasie. Jak sama pisze: „Nie samym serem człowiek żyje„.
Poniżej, krótka wypowiedź profesora Andrzeja Grzywacza ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Radość z grzybobrania – mówi uczony – polega na tym, że jest się w lesie, że można rywalizować w rodzinie, nie potrzeba do tego sprzętu i opłat. Grzyby to darmowy produkt lasu!
.
.
Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów.
- 10 dag mielonych orzechów laskowych.
- Bułka tarta (1 szklanka).
- 4 jajka.
- 4 czerwone cebule.
- 3 ząbki czosnku.
- Masło (łyżka).
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki.
- Olej (łyżka).
- Majeranek.
- Czarnuszka.
- Bazylia.
- Kminek cały.
- Goździki.
- Sól.
- Pieprz czarny i ziołowy.
- Gałka muszkatołowa.
- Siekane orzechy włoskie (2 łyżki).
.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od umycia grzybów, zalania ich niewielką ilością wody oraz odłożenia na całą noc. Następnego dnia należy całość ugotować (jest wskazane, aby znów dolać trochę wody), a potem odcedzić.
Bułkę tartą wsypujemy do miski, zalewamy śmietaną, mieszamy i zostawiamy na pół godziny. W tym czasie zajmiemy się innymi składnikami. Tniemy cebulę i smażymy na oleju, aż stanie się złota. Teraz czas wrócić do grzybów. Siekamy je na niewielkie kawałki i razem z cebulą dodajemy do miski z bułką tartą.
Wsypujemy orzechy oraz żółtka, wyciskamy czosnek i dodajemy wszystkie przyprawy oraz zioła. Mieszamy z ubitą pianą białek.
Przygotowujemy formę i smarujemy ją masłem. Zasypujemy orzechami włoskimi, napełniamy masą i wyrównujemy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (proszę pamiętać o rozgrzaniu piekarnika). Gotowe!
.
Smacznego
Katarzyna Zarówna