O tym jak zdrowe są orzechy i grzyby wiemy wszyscy. Warto pamiętać, że tak wspaniałe połączenie – orzechowo-grzybowy pasztet, to prawdziwa zdrowotna bomba. Skoro tak, to czym prędzej bierzmy się do roboty! 

Nie zapomnijmy również o tym, aby mieć pod ręką jakieś dobre pieczywo. Joanna Włodarska z Akademii Siedliska pod Lipami pisała ostatnio jak zrobić samemu naprawdę niesamowity chleb na zakwasie. Jak sama pisze: „Nie samym serem człowiek żyje„.

Poniżej, krótka wypowiedź profesora Andrzeja Grzywacza ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Radość z grzybobrania – mówi uczony – polega na tym, że jest się w lesie, że można rywalizować w rodzinie, nie potrzeba do tego sprzętu i opłat. Grzyby to darmowy produkt lasu!

.

.

Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów.
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych.
  • Bułka tarta (1 szklanka).
  • 4 jajka.
  • 4 czerwone cebule.
  • 3 ząbki czosnku.
  • Masło (łyżka).
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki.
  • Olej (łyżka).
  • Majeranek.
  • Czarnuszka.
  • Bazylia.
  • Kminek cały.
  • Goździki.
  • Sól.
  • Pieprz czarny i ziołowy.
  • Gałka muszkatołowa.
  • Siekane orzechy włoskie (2 łyżki).

.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia grzybów, zalania ich niewielką ilością wody oraz odłożenia na całą noc. Następnego dnia należy całość ugotować (jest wskazane, aby znów dolać trochę wody), a potem odcedzić.

Bułkę tartą wsypujemy do miski, zalewamy śmietaną, mieszamy i zostawiamy na pół godziny. W tym czasie zajmiemy się innymi składnikami. Tniemy cebulę i smażymy na oleju, aż stanie się złota. Teraz czas wrócić do grzybów. Siekamy je na niewielkie kawałki i razem z cebulą dodajemy do miski z bułką tartą. 

Wsypujemy orzechy oraz żółtka, wyciskamy czosnek i dodajemy wszystkie przyprawy oraz zioła. Mieszamy z ubitą pianą białek.

Przygotowujemy formę i smarujemy ją masłem. Zasypujemy orzechami włoskimi, napełniamy masą i wyrównujemy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (proszę pamiętać o rozgrzaniu piekarnika). Gotowe! 

.

Smacznego

Katarzyna Zarówna

Komentarze