Cukinia, w szczególności młoda, często mylona jest z ogórkiem. Jednakże jej szerokie zastosowanie wywodzące się z kuchni włoskiej do złudzenia przypomina popularność wielkopolskiej pyrki. Warzywo z rodziny dyniowatych jest bardzo zdrowe a ponadto jeszcze bardzo dobrze smakuje. Ze względu na czas uprawy tej rośliny, dania z cukinii to zwiastun nadchodzących wakacji.

.

Trochę historii

W polskiej kuchni cukinia zyskała swoją popularność stosunkowo niedawno. Samo warzywo przywędrowało do nas aż z Ameryki Południowej dzięki hiszpańskim konkwistadorom. Początkowo cukinia uważana była jedynie za roślinę ozdobną. Dopiero w późniejszych latach odkryto jej spożywcze zastosowanie w kuchni. Im mniejszy owoc tym lepszy smak, dlatego właśnie zbieramy owoce zanim dojrzeją. Młoda cukinia wielkości palca pozostaje chrupiąca i sprężysta. Ponadto nie wymaga większej obróbki w kuchni. Struktura dojrzałego owocu robi się gumowa, łykowata i pełna nasion, co przysparza wielu kłopotów w gotowaniu.

.

Cukinia dobra dla każdego

Dieta bogata w to warzywo, wzbogaca nasz organizm o potas, magnez oraz żelazo. Spora dawka witamin z grupy B wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, polepsza pamięć i koncentrację oraz przeciwdziała depresji. Ponadto ma niewielką ilość węglowodanów i niski indeks glikemiczny, co sprzyja cukrzykom. Cukinia jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych, ponieważ bardzo dobrze wpływa na odkwaszanie organizmu. Jest również lekkostrawna i nie obciąża układu pokarmowego. Dzięki niskiej liczbie kalorii świetnie nadaje się w procesie odchudzania. Warzywo to zawiera około 90% wody dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn. Cukinię polecana jest również kobietom w ciąży oraz mam karmiącym piersią, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego i jod. Ze względu na swoje walory dietetycy polecają cukinię każdemu dorosłemu, ale nie tylko. Warzywo to nadaje się świetnie jako jedna z pierwszych potraw dla półrocznych maluchów.

.

kwiaty cukinii

Szerokie zastosowanie mają kwiaty cukinii, które są również wykorzystywane jako produkt spożywczy. Fot. pixabay.com

.

Szerokie zastosowanie w kuchni

Cukinia stanowi świetny produkt do przygotowania prostych potraw takich jak zupa, leczo, placki oraz bigos. Ze względu na swój oryginalny delikatny smak, cukinia świetnie łączy się z różnorodnymi produktami. Świetnie nadaje się na zastępstwo zielonego ogórka do kanapki, czy jako jeden z wielu składników sałatki warzywnej.

Co ciekawe można przyrządzać ją na słono oraz na słodko. Naleśniki z cukinią możemy serwować z łososiem i śmietaną, a na deser ciasto czekoladowe z kawałkami cukinii! Sposobów na przyrządzenie tego warzywa również nie brakuje. Cukinie możemy zajadać na surowo, gotować, smażyć, dusić czy też zrobić z nich konfitury i marynaty.

Jednak roślina cukinii to nie tylko owoce. Szerokie zastosowanie mają jej kwiaty, które są również wykorzystywane jako produkt spożywczy. Po usunięciu słupka, kwiaty idealnie nadają się jako dodatek do zupy, czy naleśników. Ze względu na swoją wielkość łatwo jest również przyrządzić faszerowane kwiaty cukinii. Wybór nadzienia zależy już tylko od kucharza.

Ten produkt spożywczy cieszy się dużą popularnością we Włoszech oraz we Francji. W Polsce należy jeszcze do wyrafinowanych dziwactw, ale powoli grupa miłośników kwiatowych potraw się poszerza.

.

Katarzyna Kałużna

Komentarze