W okresie zimowym kawa nabiera szczególnego znaczenia, bowiem nie tylko pobudza i poprawia samopoczucie w mroźne dni, ale przede wszystkim rozgrzewa! Oto zaledwie kilka propozycji tego, co ciekawego można zrobić z kawą.

Przyprawy korzenne

Ze względu na zdecydowany, wyrazisty aromat, kawa doskonale nadaje się do łączenia z różnymi dodatkami, które dodatkowo wzmacniają jej smak i wydobywają głębokie nuty aromatu. W okresie zimowym świetnym uzupełnieniem parzonej kawy mogą być przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki, imbir, kardamon. Mają one właściwości rozgrzewające, zwiększają ciepłotę całego ciała, a ponadto nadają kawie specyficznego charakteru, kojarzącego się z ukochanymi przez wszystkich świętami, które niestety bardzo szybko mijają…

Aby przywołać magiczną, niemalże świąteczną atmosferę w zwykły zimowy dzień, wystarczy przygotować swoją ulubioną kawę i dodać do niej odrobinę przypraw skomponowanych samemu przy użyciu moździerza. Można również skorzystać z gotowej mieszanki specjalnie dobranych składników, by zyskać pewność zachowania odpowiednich proporcji. Dodatkowo kawę z przyprawami możemy udekorować odrobiną bitej śmietany i tak oto mamy gotowy przepis na kawowy sukces z lekką „świąteczną nostalgią”.

 

Zimowa pora? Cytrusy!

Cytrusy stanowią doprawdy wspaniałe uzupełnienie smaku kawy. Już sama myśl o nich powoduje, że od razu przypominają nam się słoneczne, letnie dni. Ich dodatkowym atutem jest odrobina egzotyki, którą wprowadzają do naszej szarej, zimowej rzeczywistości za sprawą wyjątkowego zapachu. Dlatego też, warto używać ich skórki jako posypki wieńczącej dekorację gotowej kawy.

Wystarczy tylko zetrzeć na tarce odrobinę skórki z pomarańczy lub cytryny, aby zyskać wakacyjny akcent w środku zimy. Pamiętajmy, aby wcześniej owoce dokładnie umyć w gorącej wodzie i starać się omijać białą „powłokę” znajdującą się tuż pod skórką, gdyż ma ona gorzkawy, nieprzyjemny posmak.

Możemy również przygotować espresso romano, czyli kawę z cytryną, która smakuje naprawdę wyśmienicie. Ciekawostką jest, że istnieją opinie, choć nie są one jednoznacznie potwierdzone badaniami, iż kawa z cytryną pozwala zwalczać migrenowy ból głowy. Do swojego ulubionego espresso dodajemy po prostu plasterek cytryny lub odrobinę sparzonej skórki z cytryny. W ten sposób zyskujemy aromatyczny napój o interesującym, niecodziennym smaku (więcej porad kawowych).

 

Połączenie doskonałe – kawa + alkohol

Dodanie alkoholu do kawy, oczywiście w „rozsądnych” ilościach, to także dobry pomysł – zwłaszcza zimą, bowiem pozwoli się błyskawicznie rozgrzać. Tutaj naturalnie należy zwrócić uwagę na to, iż tego rodzaju kawa dedykowana jest wyłącznie osobom dorosłym.

Najczęściej do przygotowania tej mocniejszej wersji popularnego napoju używane są takie alkohole jak brandy, grappa, amaretto, koniak, rum oraz różnego rodzaju likiery. A oto przykładowy przepis na pyszną kawę z dodatkiem amaretto:

 

Składniki:

  • 150 ml kawy parzonej lub rozpuszczalnej,
  • 3 łyżki amaretto,
  • łyżka cukru,
  • 50 ml śmietany kremówki

Zaczniemy od ubicia śmietany, którą następnie odkładamy w chłodne miejsce. Kolejną czynnością, którą wykonujemy jest zaparzenie naszej ulubionej kawy. Kiedy wywar jest gotowy, w niewielkim rondelku karmelizujemy cukier, dodajemy amaretto i ponownie podgrzewamy tak, aby powstały karmel dokładnie się rozpuścił. Następnie przelewamy go do szklanki, wlewamy przygotowaną kawę, a na wierzch dodajemy wcześniej ubitą śmietankę. Dodatkowo możemy ją posypać cynamonem lub wanilią. Z taką porcją ciepła żadna zima nie będzie straszna!

Kawa w ostrej odsłonie

A oto propozycja dla wszystkich lubiących wyraziste smaki! Doskonałym pomysłem jest połącznie kawy z ostrymi przyprawami takimi jak chili lub pieprz. Kawa z dodatkiem tych przypraw zapewnia stuprocentowe rozgrzanie, wielki zastrzyk energii i poprawę samopoczucia. Aby nadać kawie nieco mocy, wystarczy zaparzyć swój ulubiony rodzaj kawy, dodać cukier wymieszany ze szczyptą pieprzu i wszystko razem połączyć. Tak przygotowaną kawę można uzupełnić mlekiem i gotowe!

Choć zostało to już wspomniane na początku, jeszcze raz podkreślmy – kawa to jeden z tych napojów, które „lubią” wszelkiego rodzaju dodatki, dlatego też warto eksperymentować. Doskonale łączy się ona zarówno z dodatkami łagodnymi, przełamującymi jej smak, jak tymi mocniejszymi, wydobywającymi jej niepowtarzalny charakter. Na jaki dodatek do naszej ulubionej kawy się zdecydujemy, zależy wyłącznie od nas i od tego, na jaki smak mamy aktualnie ochotę.

Komentarze