Miłośnicy włoskich smaków jednym tchem wyliczają ulubione specjały. Obok spaghetti bolognese i słodkiego tiramisu bez zastanowienia wymieniają też niekwestionowaną królową wśród dań z Półwyspu Apenińskiego – pizzę. Jak przygotować domową pizzę o niezapomnianym smaku i wyjątkowym aromacie świeżych ziół?

Włoska czy grecka? Oto jest pytanie!

Historyków dzieli pytanie o rodowód pizzy. Jedni początków tego aromatycznego specjału doszukują się w starożytnej Grecji, w której delektowano się okrągłymi cienkimi chlebami posmarowanymi oliwą z oliwek, doprawionymi czosnkiem i ziołami. Inni, korzenie pizzy odnajdują dopiero w Neapolu końca XIX wieku, kiedy do miasta przyjechała włoska królowa Małgorzata Sabaudzka. To właśnie dla niej stworzono pizzę ozdobioną narodowymi barwami – czerwienią pomidorów, zielenią bazylii i bielą sera mozarella. Nietuzinkowe danie zasmakowało tak bardzo, że przyjęło się nazywać je od imienia królowej, czyli po prostu margherita. Sam przepis na margheritę to wskazówka, jak przygotować najprostszą, a zarazem najpopularniejszą obecnie pizzę na świecie.

.

Stwórz wyjątkową pizzę w zaciszu swojego domu

Bez wątpienia podstawą pizzy jest wyjątkowe ciasto. Aby po wyjęciu z pieca było chrupkie i puszyste, pozwól drożdżowej bazie wyrosnąć w cieple, potem uformuj ją w koło i przygotuj dodatki, które nadadzą pizzy niepowtarzalny smak. Najważniejszymi składnikami są: sos pomidorowy, oliwa z oliwek i czosnek. Nie możesz też zapomnieć o włoskich ziołach, takich jak bazylia, którymi posypiesz wierzch pizzy tuż przed włożeniem jej do piekarnika. Wybór mięs, serów, warzyw i owoców zależy tylko od Ciebie. Jeśli marzysz o spróbowaniu słodszej wersji tego włoskiego specjału, wybierz mięso drobiowe i ananasa. A może wśród kobiet znajdą się zwolenniczki wykwintnych smaków, w sam raz na wieczór z ukochanym przy białym winie i romantycznej włoskiej muzyce? Postaw na sery z przerostem białej pleśni, wędzoną szynkę i oliwki albo na sery z niebieską pleśnią i rukolę skropioną octem balsamicznym. Pizza daje nieskończenie wiele możliwości, dzięki którym odkryjesz w sobie prawdziwy kulinarny talent! Eksperymentuj z ulubionymi dodatkami i wyszukanymi serami, wyczarowując prawdziwą włoską ucztę.

.

Włoska biesiada – kilka prostych rad z Półwyspu Apenińskiego

Jeśli chcesz przygotować dla przyjaciół prawdziwą włoską ucztę, powinniście poznać zasady jedzenia pizzy na Półwyspie Apenińskim. Serwując to danie, musisz pamiętać, że Włoch, który zobaczyłby swoją narodową potrawę w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu, po prostu chwyciłby się za głowę. Grube ciasto nie ma także nic wspólnego z tradycyjnym włoskim daniem – w ojczyźnie Leonarda da Vinci jada się pizzę na bardzo cienkim cieście, najczęściej posługując się nożem i widelcem. Doskonałym pomysłem jest urozmaicenie pizzy dodatkiem sera pleśniowego, który doda jej wyjątkowy, słonawy posmak. Warto wykorzystać sery pleśniowe wysokiej jakości, na przykład sery CASTELO.

.

Pizza przygotowana we własnej kuchni, bogata w smaczne i aromatyczne dodatki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a włoska biesiada w miłym towarzystwie to zastrzyk dobrego humoru na co najmniej kilka kolejnych dni! Smacznego!

.

Castello – ser zrobiony z pomysłem

Komentarze