Tomasz Nowacki, założyciel Galerii Pierogów, zajmuje się ich produkcją i dostawą na terenie Warszawy. Pierogi ruskie, ze szpinakiem i fetą, soczewicą – proszę bardzo! Ich sekret tkwi nie tylko w ich farszu, ale także w odpowiednio przyrządzonym cieście.
.
Czy pomysł na założenie Galerii Pierogów wziął się z powodu rosnącej ich popularności? Kiedyś pierogi pojawiały się na naszych stołach głównie w Wigilię.
Ukończyłem edukację pod kątem żywienia, a moim marzeniem było, aby pracować w gastronomii. W pewnym momencie straciłem pracę, co było impulsem, by założyć Galerię Pierogów.
.
Pierogi ruskie, z mięsem, grzybami, czy też z serem należą do tych najbardziej popularnych. Czy produkujecie pierogi także z czymś „niecodziennym”?
„Podstawowe” pierogi cieszą się dużą popularnością, jednak ludzie zaczynają szukać nowości. W naszej ofercie mamy różne, rzadko spotykane smaki oraz… kształty. Klienci sklepów, do których dostarczamy nasze wyroby, jak i hotele, restauracje, stołówki szkolne i przedszkolne oraz pozostali klienci, dla których produkujemy nasze wyroby, mogą zjeść pierogi okrągłe, trójkątne, czy też kwadratowe! Dodatkowo mamy różne barwy ciasta – z dodatkiem natki pietruszki, oregano, majeranku, co wpływa na smak oraz oczywiście wygląd ciasta. Nowe smaki, nowe kształty są bardzo pozytywnie odbierane. Produkujemy pierogi ze szpinakiem, soczewicą, kaszą gryczaną, warzywne czy wegetariańskie.
.
Które z nich cieszą się największą popularnością?
Naszym sztandarowym produktem są pierogi ze szpinakiem i serem feta, które od samego początku mają najwięcej fanów. Są naprawdę bardzo smaczne.
.
.
Czy można zamówić u Państwa pierogi na dowóz?
Można zamówić przez Internet jak również telefonicznie albo u naszego przedstawiciela handlowego, jednak chciałbym dodać, że nie obsługujemy klienta detalicznego. Zajmujemy się codzienną produkcją i dostawą pierogów na terenie Warszawy i bliskich okolic gdzie zaopatrujemy jak wspomniałem przede wszystkim sklepy, restauracje, hotele i wszystkie miejsca gdzie można kupić lub zjeść nasze pierogi Cieszy nas zaufanie tylu placówek, które chętne są do kosztowania naszych wyrobów oraz ich dalszej sprzedaży. Wielu klientów przychodzi do nas z polecenia, słyszeli o nas dzięki poczcie pantoflowej.
.
Podstawą dobrych pierogów jest nie tylko farsz, ale i ciasto. Miałby Pan rady, jak zrobić to najlepsze?
Ciasto jest najważniejsze. Podstawą jest jednak mąka, która musi być naprawdę dobrej jakości. Dla nas, od lat, na specjalne zamówienie, robi mąkę młyn znajdujący się w Poznaniu. Nie może być ona wilgotna, ani stęchła. Nasza pochodzi z dobrego, sprawdzonego źródła. Natomiast sposób na przygotowywanie ciasta jest naszą tajemnicą.
Dodam jeszcze, że jesteśmy na rynku od ponad 12 lat i jedynym konserwantem, jakiego używamy przy produkcji naszych wyrobów jest sól, będąca najstarszym konserwantem na świecie. Nie możemy sobie pozwolić na dodawanie polepszaczy smakowych, czy też innych dodatków barwiących i konserwujących. Produkujemy pierogi dla naszych konsumentów a przecież są nimi zarówno dzieci w przedszkolach i szkołach, jak i osoby dorosłe, a nawet seniorzy w domach opieki społecznej. Ich zdrowie jest dla nas ważne, te pierogi jemy również i my, nasze rodziny oraz znajomi. Nasze pierogi są świeże i w takiej postaci je sprzedajemy. Można je przechowywać w lodówce do 5 dni – nie jest to dużo, co świadczy tylko o braku konserwantów.
Większość pierogów ma o wiele dłuższą datę przydatności do spożycia. Pamiętajmy, że nie ma możliwości wyprodukowania żywności z tak długim terminem ważności, która nie zawierałaby konserwantów.
Dlaczego coraz więcej chorujemy? Dlatego, że faszerujemy się sztuczną żywnością. Patrzmy zatem na jakość i czytajmy etykiety. W składzie pierogów powinny zawierać się tylko: mąka, woda i farsz tzn. ser, mięso lub inny główny składnik. Czasem bardziej opłaca się kupić kilka droższych pierogów, niż kilogram tanich odbiegających jakością i wyglądem od dobrych pierogów. W przyszłości na pewno to zaprocentuje w naszym zdrowiu.
.