Kasztany można świetnie wykorzystać w kuchni nie tylko francuskiej. W formie duszonej dobrze pasują do dań z drobiu.
Polska natura co roku dostarcza nam spore ilości kasztanów, które niestety rzadko wykorzystujemy w kuchni. W formie duszonej świetnie pasują do dań z drobiu.
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa. Owoce kasztanu to kilka orzechów ukrytych w kolczastej pokrywie. Ususzone kasztany można zjeść po obróbce termicznej, starte na mąkę lub pastę a nawet w postaci kompotu. Kasztan występuje w mnóstwie wersji i jest naprawdę smaczny. Ma słodkawy smak, dzięki temu np. ciasta pieczone z mąki kasztanowej są same w sobie smaczne, bez potrzeby wzbogacania wieloma dodatkami.
Kasztany zawierają sporo skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone, które są długo wchłaniane przez organizm, przez co stanowią dobre źródło energii. Zawierają błonnik więc są produktem dobrze zaspokajającym głód. Nie zawierają glutenu, dzięki temu nie wywołują przykrych następstw jak po spożyciu mąki zbożowej i są zdrowsze. Kasztany posiadają m.in. potas, magnez oraz wapń zatem można je polecić szczególnie osobom uprawiającym sporty. Kasztany jadalne w 100 g zawierają tyle samo witaminy C co cytryna!
.
Składniki:
- 1 kg kasztanów
- 250 ml rosołu
- 60 g masła
- łyżka cukru
.
Sposób przygotowania:
Nacinamy koniec każdego kasztana. Pieczemy w piekarniku podobnie jak ziemniaki. Sprawdzamy czy są gotowe, obieramy i wkładamy do rondla z rosołem. Dodajemy cukier i masło i dusimy do miękkości.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura