Czarny bez jest zdrową i smaczną rośliną, której zastosowań w kuchni jest naprawdę bardzo wiele. Mimo to, towarzyszy mu czarna legenda, w której główną rolę grają demony i śmierć.

Dawniej wierzono, że jeśli krzew czarnego bzu zakwitał powtórnie na jesień, zwiastował w ten sposób rychłe odejście młodej i lubianej osoby. Mógł być również symbolem złego ducha, który mieszkał w domu i ściąga nieszczęście oraz choroby na domowników. Czy powinniśmy się więc bać hyćki?

Najlepiej przekonać się samemu, przygotowując i spożywając dżem z czarnego bzu!

.

Składniki:

  • Owoce czarnego bzu (300g)

  • Jabłka (250g)

  • Miód pszczeli (150ml) lub cukier (200g)

  • Cytryna – 1

.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od porządnego umycia owoców czarnego bzu. Następnie myjemy i obieramy oraz kroimy na kawałki jabłka. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na bok. Wszystko wrzucamy do garnka z grubym dnem (na wszelki wypadek) i gotujemy przez ok. 5 minut. Gdy owoce puszczą soki, przelewamy całość na patelnię i smażymy, aż zacznie bulgotać.

Dolewamy sok z cytryny i smażymy na wolnym ogniu, aż dżem wyraźnie zredukuje swoją objętość. Teraz wystarczy przelać do słoików lub innych pojemników, pasteryzować i gotowe!

.

Smacznego

Klaudia Bąk

 

Komentarze