Jarzębina to drzewo ozdobne, które często można spotkać przy drogach, w parkach oraz w ogrodach działkowych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że owoce po odpowiednim przygotowaniu świetnie smakują i pasują do wielu dań.

Konfitura z jarzębiny posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga przy kamicy nerkowej, a także łagodzi podrażnienia wątroby. Poza tym świetnie smakuje do wykwintnych dań.

Jarzębina rośnie nie tylko w lasach, ale także w parkach, ogrodach i wzdłuż ulic – jarzębina jest bowiem drzewem ozdobnym. Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy. Kuliste i mięsiste jagody są w smaku gorzkie i cierpkie. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści.

Przetwory z popularnej jarzębiny, czyli jarzębu pospolitego, mają dużo witamin i substancji, które pomagają uporać się z zaparciami i wzdęciami. Ale nie tylko. Kwiaty jarzębiny mają działanie moczopędne, a owoce mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy, pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej, a także łagodzą podrażnienia wątroby. Zobacz, kiedy zbierać jarzębinę na przetwory.

Surowe owoce są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Natomiast po przemrożeniu, lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące właściwości i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Dla celów przetwórstwa uprawiane są odmiany o dużych i jadalnych owocach.

 .

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg miodu

.

Sposób przygotowania:

Owoce jarzębiny dokładnie oczyszczamy, myjemy, suszymy i wkładamy do zamrażalki na 2 dni. Następnie wrzucamy do wrzątku i chwile gotujemy. Odcedzamy. Do garnka wlewamy miód. Dobrze go rozgrzewamy i dodajemy owoce. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Należy pamiętać by nie mieszać. Zamiast tego co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Zostawiamy na jeden dzień. Następnie ponownie zagotowujemy i doprowadzamy jarzębinę do miękkości. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 8 minut.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze