Najbardziej polskie ze świąt kulinarnych

schabowy

Kotlet schabowy towarzyszy nam już ponad sto lat!

Tak! To już dziś jest Dzień Kotleta Schabowego! To wielkie wydarzenie! Kotlet Schabowy jest naszą miłością od lat. Kto nie zna jego smaku? Oto kilka słów o kotlecie z okazji jego dnia!

Powszechnie znana miłość  Polaków do kotleta schabowego  powinna znaleźć swój  upust 7 listopada gdyż to właśnie wtedy obchodzony jest dzień kotleta schabowego.

Kotlet schabowy ujęty historycznie

Jeden z najstarszych przepisów możemy znaleźć w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. „365 obiadów za pięć złotych”,  wydanej w 1858 roku. Kotlet więc już od ponad 150 lat towarzyszy Polakom podczas codziennych obiadów, a także większych imprez. Czym bowiem byłoby wesele czy uroczystość komunijna bez wariacji na temat kotleta? Również zagraniczni turyści próbując tradycyjnych polskich potraw nie mogą pominąć w swoich kulinarnych podbojach tradycyjnego kotleta. Podróżujący pociągami, którzy w trakcie podróży żywią się w wagonach Wars, wśród najchętniej zamawianych potraw wymieniają właśnie kotlet. Na dodatek. każda polska, szanująca się restauracja powinna w swoim menu uwzględnić panierowane cudo.

„Nowa świecka tradycja” przy polskich stołach

Gastronomiczne upodobania Polaków, nadają kotletowi schabowemu rangę potrawy narodowej. Klasyką gatunku jest już niedzielny obiad, podczas którego w roli głównej występuje rosół i właśnie kotlet schabowy. Nie bez znaczenia jest również tradycja przygotowania dania. Ubijanie mięsa aż do nieprzytomności uszu sąsiadów, maczanie w jajku i bułce tartej nie daje absolutnie żadnej możliwości przygotowania dania w inny sposób. Profanacja, zdrada i hańba dla polskiego narodu a także skaza na niedzielnej reputacji  rodzinnego obiady to najlepsze określenia odejścia od modlitwy do kotleta naszego powszedniego.

Smaki z Polski życzą wszystkim udanego i smacznego Dnia Kotleta Schabowego!

 

Komentarze