Czym byłoby lato bez pysznej fasolki szparagowej? Króluje na działkach w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. Gotowana w łupinach i polana bułką tartą to nieodłączny element letnich obiadów. A jakie są właściwości fasoli poza jej oczywistymi walorami smakowymi?
.
Fasola należy do rodziny bobowatych a jej środowiskiem naturalnym jest Ameryka Południowa i Północna. Do Polski trafiła za sprawą nikogo innego jak Krzysztofa Kolumba. Została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów. Zresztą ci ostatni szybko docenili zalety fasoli i sprowadzili jej nasiona do Starego Świata, przyczyniając się do rozpowszechnienia uprawy tej rośliny na skalę towarową nie tylko na kontynencie europejskim, ale również w Afryce i Azji.
Fasola znana jest w Polsce od XVI wieku. Początkowo uprawiano ją na ziarno, potem zaczęto przygotowywać ją gotując w łupinach. Roślina ta jest jednym z głównym składników diety dla mieszkańców Chin czy Brazylii. Już dawno docenili oni białko zawarte w fasoli. W Polsce najpopularniejszą odmianą fasoli jest Jaś, ale na świecie uprawianych jest ponad 400 jej gatunków!
.
.
Żółta i zielona fasolka
W Polsce znane są dwie odmiany fasolki szparagowej – zielona i żółta. Czym się różnią? Żółtą możemy rozpoznać po charakterystycznym kremowym i delikatnym smaku Po krótkim obgotowaniu nadaje się jako dodatek do dań mięsnych lub jako składnik sałatek. Natomiast zielona fasolka, bardziej wyrazista w smaku to przede wszystkim składnik sałatek. Uprawia się ją także z przeznaczeniem do przetwórstwa i na mrożonki. Zielona fasolka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta jest bogatsza w potas i fosfor.
.
.
Właściwości zdrowotne fasolki
Oprócz tego, że fasolka świetnie smakuje możemy wykorzystać ją jako źródło wielu witamin i właściwości zdrowotnych.
Układ pokarmowy
Bogate w błonnik ziarna zielonej fasolki wspomagają procesy trawienne. Pomagają na zaparcie, a mangan pomaga wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu. Fasolka zawiera także witaminę C i beta karoten co zapobiega zachorowaniu na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.
Ciśnienie krwi
Fasola bogata jest w taki składniki jak potas, kwas foliowy, witamina B6 czy ryboflawina. Elementy te wspomagają układ krążenia obniżając wysokie ciśnienie krwi. Zapobiegają również udarom mózgu. Jeżeli fasolkę będziemy spożywać regularnie pomoże nam w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, który powoduje miażdżycę czy właśnie zawał serca.
Odporność
Dzięki zawartości witaminy C fasolka wzmacnia system odpornościowy, który w organizmie jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, w tym chorób nowotworowych
Cukrzyca
Fasola szparagowa ma niski indeks glikemiczny (IG 15). Zawarte w szparagówce białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie – nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć. Te właściwości są szczególnie ważne we wczesnej fazie choroby.
Ciąża
Zielona odmiana fasolka jest bogata w kwas foliowy. Dlatego zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u płodu, przedwczesnych porodów, zatruć ciążowych, poronień i niskiej wagi urodzeniowej dziecka.
Menopauza
Fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, które występują podczas menopauzy.
Jak podawać i przygotowywać fasolkę?
Fasolkę szparagową najczęściej podajemy jako dodatek do mięsa podczas obiadów. Fasolka bowiem nie lubi być poddawana skomplikowanym sposobom przyrządzania. Można ją gotować w wodzie lub na parze. Ten ostatni sposób sprawia, że jest bardziej chrupiąca i jędrna. Jest idealnym dodatkiem do mięs, a także lekkich sałatek. Fasolka również sprawdza się doskonale z jajecznicą, podobnie jako dodatek do makaronów czy lecza.
Warzywo możemy również dodawać do zup, a także mrozić i przygotowywać jako przetwory na zimę w słoikach.
.
Katarzyna Zarówna
Żródło: link