Chińska legenda

Herbata

Ojczyzną herbaty są Chiny!

Jeżeli jesteście zwolennikami teorii, że każde wielkie odkrycie było dziełem przypadku to tak również było z herbatą. Za jej ojczyznę uważa się Chiny. Legenda głosi, że kilka listków herbaty wpadło do gotującego się kociołka z wodą, cesarza Shen Nung. Działo się to w 2737 r.p.n.e . Liście nadały wodzie charakterystyczny kolor a zafascynowany nowym aromatem cesarz spróbował napoju, który wkrótce stał się najbardziej popularnym w całej Azji.

Bostońskie, angielskie czy ekskluzywne?

Herbata Smaki z Polski

Herbata była niemym świadkiem narodzin, potęgi i upadku wielu imperiów i królestw.

Herbata była świadkiem rodzenia się nowych dynastii, królestw, była obecna w trakcie ważnych wydarzeń i jest w świecie napojów gorących największą konkurentką kawy.  Picie herbaty to dla jej  wielbicieli prawdziwy rytuał. Herbata była cennym towarem handlowym a do Europy dotarła w 1610 roku z Japonii. W Anglii zwyczaj popołudniowego picia herbaty czyli słynne – five o’clock wprowadzono za czasów Karola II i jego żony Katarzyny. W posagu otrzymała ona skrzynię chińskiej herbaty a swoją miłość do napoju przekazała również poddanym.  Tzw. bostońskie picie herbaty w 1773 r, podczas którego wrzucono do zatoki cały ładunek herbaty było związane z polityką kolonijną. Herbata była jedynie niemym świadkiem tych wydarzeń i nie odbiło się to piętnem na jej dalszych losach.

 

Rytuał parzenia herbaty

Choć herbata pochodzi z Chin, to w Japonii opracowano rytuał jej parzenia. Tradycyjna ceremonia trwa około czterech godzin i podzielona jest na kilka części. Zapoczątkowana została przez samurajów a miała na celu zjednoczenie się i uzyskanie harmonii ze światem i przyrodą. W XVI w ceremonię udoskonalił mistrz y Sen-no Rikyū. Miejsce, w którym parzono herbatę oraz jego wystrój miały duże znaczenie podczas ceremonii. Sam rytuał  rozpoczyna się zaproszeniem gości do pawilonu usytuowanego w ogrodzie. Wystrój wnętrza nie może rozpraszać uczestników. Jest prosty i ascetyczny. Podczas spotkania dyskutuje się jedynie na tematy związane z ceremonią. Uczestnicy jedzą lekki posiłek po czym wychodzą do ogrodu. Po tej części następuje ta najważniejsza – parzenie herbaty. Gospodarz wykorzystuje do tego naczynia, miseczki, bambusowe łyżki oraz osobne czarki na herbatę dla gości.  Na koniec ceremonii gość honorowy dziękuje gospodarzowi za przygotowanie ceremonii.

Rodzaje herbat

W Polsce dopiero poznajemy prawdziwą naturę herbaty. Wciąż najbardziej popularna jest u nas herbata czarna, która pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, lecz poddana zostaje procesowi pełnej fermentacji . Mamy jednak do wybory herbaty białe, zielone, czerwone czy żółte.  Herbaty białe i żółte to herbaty droższe wytwarzane z nierozwiniętych pączków. Najlepsze herbaty to te, produkowane z młodych listków. Każdy rodzaj herbaty ma również wiele swoich odmian. Przykładowo: herbata czarna może być kupowana w odmianach yunnan czy assam. Herbata czerwona to Pu- erh czy rooibos a zielona to matcha czy popularna w krajach Ameryki Południowej Yerba Mate.

Właściwości lecznicze herbat

1422735_25613968Oprócz walorów smakowych Chińczycy odkryli w herbacie moc leczniczą. Odpowiednio dobrane mieszanki herbat zielonych są więc bronią w walce z nowotworami, toksynami czy nadciśnieniem. To właśnie te herbaty są idealne dla osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia. Pobudzają bowiem do działania i dodają energii. Herbata czerwona typu pu -erh zawiera w sobie mnóstwo minerałów i mikroelementów i przydaje się w chorobach miażdżycy a także obniża poziom cholesterolu, reguluje przemianę materii czy wzmacnia wątrobę. Yerba Mate natomiast oczyszcza krew  z substancji toksycznych, działa antystresowo. Podobno spowalnia procesy starzenia!

Choć często nie potrafimy wyobrazić sobie dnia bez filiżanki (może dwóch, no najwyżej czterech) kawy to może warto poznać magiczny świat herbaty. Wśród nich bowiem znajdują się nie tylko te, które smakują naprawdę cudownie ale również takie, których lecznicze właściwości nie mają sobie równych. Picie herbaty to okazja do przeniesienia się w świat, w którym szacunkiem obdarza się niepozorne listki, które tworzą coś naprawdę wyjątkowego.

Dla portalu Smaki z Polski: Katarzyna Zarówna.

Komentarze