Sezon grillowy należy wykorzystać do przygotowania zdrowej makreli, która doskonale komponuje się z sosem agrestowym.

Makrela zawiera walory zdrowotne i smakowe. W Polsce  prawie w 99% znana jest w formie wędzonej, ponieważ posiada ok. 12% tłuszczu i z tego powodu doskonale nadaje się do wędzenia. Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol, działają przeciwbólowo). Największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę.

.

Składniki:

  • 4 makrele
  • 250 g agrestu
  • łyżka masła
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml śmietany kremówki
  • cytryna
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną makrelę nacinamy w kilku miejscach, doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą. Wnętrze ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Grillujemy przez około 10 minut.

Agrest oczyszczamy i kroimy na kawałki. Masło rozpuszczamy w rondlu i wrzucamy owoce z cukrem. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy białe wino i gotujemy do odparowania płynu. Dodajemy śmietanę, gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Rybę podajemy z sosem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

 

 

 

Komentarze