Podroby zawierają wiele wartości odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Serca, grasice, żołądki, czy nerki – kiedyś kojarzone z kuchnią uboższej warstwy społeczeństwa – dziś wkraczają na salony. Poniżej prezentujemy przepis na serca cielęce po bałkańsku wg Walentego Kani

.

Składniki

-½ kg serca cielęcego

-olej

-sól, pieprz

.

Sposób przygotowania

1. Serce przekroić wzdłuż, oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić, posmarować olejem.

2. Na rozgrzanym ruszcie piec około 5-8 minut.

3. Po upieczeniu oprószyć pieprzem.

4. Podawać na gorąco z sałatkami warzywnymi, grillowanymi bakłażanami lub cukinią.

.

.

Walenty Kania

Więcej przepisów na: Kuchnia dla odważnych

Komentarze