Połączenie piwa regionalnego i wolno duszonego w nim mięsa daje niesamowite efekty. Gulasz piwny to danie nie tylko smaczne, lecz nawiązujące również do długiej tradycji przyrządzania polewek w naszym kraju.

W przeszłości polewki piwne stanowiły ważny element naszej kuchni. Już w czasach słowiańskich na ich bazie powstawało wiele dań. Jeśli przepadamy za dobrym regionalnym piwem oraz smakiem wolno duszonego mięsa to piwny gulasz będzie idealnym, smacznym połączeniem. Do mięsa możemy również dodać warzywa, które wzbogacą smak.

Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowy oraz trzecim po wodzie i herbacie najpopularniejszym napojem na świecie. Piwo jako napój składający się głównie z wody, ziarna zbóż, drożdży i chmielu jest produktem naturalnym, szybko ulega strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.

Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie – orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego.

.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 500 ml piwa regionalnego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka kminku
  • olej
  • śmietana
  • kawałek chleba żytniego
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę doprawiamy papryką. Cebulę obieramy, grubo kroimy i smażymy na oleju. wrzucamy mięso i podsmażamy około 10 minut. Doprawiamy kminkiem i wlewamy połowę piwa. Gotujemy na wolnym ogniu przez 50 minut. Chleb kroimy na małe kawałki, a następnie dodajemy do gulaszu razem z resztą piwa.  Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z odrobiną śmietany.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze