Dziczyzna jest bardzo smaczna, a do tego stanowi ważny element kuchni polskiej. Gulasz z dzika można przygotować w domu, lecz również da się go wykonać na łonie natury.

Dziczyznę w Polsce nie jest trudno dostać. Wystarczy skontaktować się z kołami łowieckimi lub poszukać w delikatesach. Przyrządzane z niej dania są smaczne i oddają smak lasu. Charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu i wysokimi walorami smakowymi. Gulasz z dzika to ciekawe danie, które można przygotować w jednym garnku. Wystarczy odrobina czasu by mięso stało się delikatne i rozpływało się w ustach.

.

Składniki:

  • 600 g mięsa dzika z łopatki
  • 200 g grzybów
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 80 ml śmietany
  • marchewka
  • masło

Marynata:

  • 200 ml wina
  • 200 ml wody
  • 30 ml octu winnego
  • liść laurowy
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 gałązka tymianku
  • goździk
  • cebula
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę. Z wody, wina octu oraz przypraw przygotowujemy marynatę, którą zalewamy dziczyznę. Dodajemy pokrojoną cebulę i odstawiamy na noc do lodówki. W garnku podsmażamy mięso. Obok na patelni smażymy pokrojone grzyby i wrzucamy do dziczyzny. Dodajemy marynatę oraz marchewkę w talarkach. Dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Kiedy mięso jest miękkie wlewamy wino oraz śmietanę i gotujemy przez kilka minut.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze